Χριστούγεννα και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω covid;

Η Ευρώπη βιώνει το δεύτερο φθινόπωρο του κορωνοϊού, με την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της . Αρκετές χώρες ,όπως η Γερμανία, η Ελλάδα και ορισμένες στην ανατολική Ευρώπη , αντιμετωπίζουν το χειρότερο κύμα από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης. Tόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και στην κάλυψη των μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών είναι μικρότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το φαινομενικά περίεργο είναι όμως ότι και άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, όπως η Δανία , η Ολλανδία και η Βρετανία, που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ,είτε επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα ,είτε σχεδιάζουν να το κάνουν. Η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής επιδημιολόγος στο βρετανικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας, προειδοποίησε ότι «τα αποτελέσματα του εμβολίου εξασθενούν, ειδικά σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών ή σε όσοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα». Φυσικά, η πιο εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων εκδηλώνεται σε χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών , όπως η Ρουμανία (30%) και η Βουλγαρία (22,7%). «Οι πολίτες φαίνεται εκεί να απορρίπτουν το εμβόλιο λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές και της παραπληροφόρησης που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα», γράφει η ισπανική El Pais.

Το πρόβλημα επιτείνεται άλλωστε και από τις διάφορες κινήσεις «αντι-εμβολιαστών»: Στην Αυστρία, για παράδειγμα, ένα νέο πολιτικό κόμμα των λεγόμενων «σκεπτικιστών» που ονομάζεται «Λαός, Ελευθερία, Δικαίώματα»(MFG), απέσπασε πρόσφατα το 6,2% των ψήφων και εισήλθε σε ένα περιφερειακό κοινοβούλιο. Στην πρωτεύουσα Χάγη της Ολλανδίας, επίσης περίπου 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή κατά της επιστροφής της υποχρεωτικής μάσκας και της απόστασης ασφαλείας του 1,5 μέτρου

Το εμβόλιο δεν είναι…αλεξίσφαιρο γιλέκο

O Μιγκέλ-Ανχελ Μαρτίνεθ –Γκονδάλεθ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, προειδοποιεί ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να κλείνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους με λιγότερο εξαερισμό.

«Δεν θα είναι αυτό που έχουμε δει σε άλλα κύματα, επειδή τα εμβόλια θα αποτρέψουν πολλούς ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Κανένα δεν είναι. Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι σαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο που θα τους προστατεύσει από τα πάντα. Και αυτό χαλαρώνει δυστυχώς τα μέτρα προστασίας και αυξάνει τις μολύνσεις».

Στη Γερμανία ,μόνο το 67,1% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τα τρία κόμματα που αναμένεται να συγκροτήσουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό –SPD,Πράσινοι και FDP-συμφώνησαν σε ένα σχέδιο νόμου και θα το φέρουν προς ψήφιση στη Bundestag την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αντικατασταθεί ο προηγούμενος νόμος , ο οποίος εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου. Στα μέτρα περιλαμβάνονται δωρεάν rapid test ,υποχρεωτική χρήση μάσκας και περιορισμούς για μη εμβολιασμένους σε δημόσιες εκδηλώσεις και τα ταξίδια. Μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και πάλι ,αλλά δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Ηδη, οι αντιδράσεις αυξάνονται από ειδικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δεν μάθαμε από τα προηγούμενα κύματα»

«Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τα τέσσερα προηγούμενα κύματα του covid και τώρα βαδίζουμε προς το πέμπτο», λένε οι ειδικοί στη Γερμανία. Η επίπτωση των επτά ημερών έσπασε χθες κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τα 213 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο πραγματικός λόγος της ραγδαίας επέκτασης των κρουσμάτων οφείλεται στο πολιτικό σύστημα, που χαλάρωσε πάρα πολύ τα μέτρα το καλοκαίρι και προεκλογικά , με αποτέλεσμα τώρα να μην είναι εύκολη  η μετάβαση στη λειτουργία κρίσης. Μέχρι στιγμής μάλιστα, περίπου 14 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν ταχθεί  κατά του εμβολιασμού. 

Οι κακές γλώσσες στο Βερολίνο λένε ότι οι πολιτικοί δεν αποκλείεται να πιστεύουν πως η πανδημία θα τελειώσει μόνο με την ανοσία αγέλης. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων κάνουν το ίδιο λάθος με τα τρία πρώτα κύματα: αντιδρούν πολύ αργά. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η απερχόμενη  ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μέρκελ περιμένει να αντικατασταθεί και η νέα, τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί. Πολλοί Γερμανοί φοβούνται μάλιστα ότι θα βιώσουν για άλλη μία φορά τα Χριστούγεννα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Λόγω του υψηλού αριθμού ασθενών με covid ,το περίφημο πανεπιστημιακό νοσοκομείο  Charité του Βερολίνου ακύρωσε μάλιστα όλες τις προγραμματισμένες επεμβάσεις για άλλες ασθένειες .Λιγότερες από 50 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η ελπίδα για φυσιολογικές γιορτές με φίλους και συγγενείς ,αρχίζει να ξεθωριάζει. Για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο. Ο Γερμανός επιδημιολόγος Καρλ Λότερμπαχ συνιστά από τώρα, μεγάλη προσοχή: «Να αποφύγουμε τα χριστουγεννιάτικα πάρτι σε εσωτερικούς χώρους και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα σε μικρότερες ομάδες»…

ΠΗΓΗ