Λογαριασμοί Ρεύματος: Από 39 ευρώ έως και 45 ευρώ η νέα επιδότηση

Η νέα επιδότηση, στην οποία φέρεται να κατέληξε η κυβέρνηση, θα είναι αυξημένη από 110% έως και 150%
Η νέα επιδότηση, στην οποία φέρεται να κατέληξε η κυβέρνηση, θα είναι αυξημένη από 110% έως και 150%INTIME

«Κλείδωσε» το ποσό της νέας υψηλότερης επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η αύξηση της επιδότησης έρχεται ενόψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αφορά τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι υψηλότερη σχεδόν 50% τον Σεπτέμβριο (134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο η ανατίμηση είναι 320% (47,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Η νέα επιδότηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα έσοδα των δικαιωμάτων των ρύπων που συγκεντρώνονται στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αναζητά πόρους ώστε η νέα επιδότηση να καλύπτει τα νοικοκυριά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από έναν μήνα για την ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ύψους 327 εκατ. ευρώ και αφορούσαν το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Η ενίσχυση ήταν στα 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και στα 18 ευρώ για κάθε έναν από τους υπόλοιπους τρεις μήνες. Η επιδότηση των 18 ευρώ για τον Οκτώβριο θα διατηρηθεί.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχει πέσει και η λήψη πρόσθετων μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των βιομηχανιών μέσης τάσης. Πηγές θέλουν ένα από αυτά να είναι η αναστολή πληρωμής μέρους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να θεωρείται δεδομένο καθώς ένα τέτοιο μέτρο δεν αποκλείεται να θίξει τα έσοδα των Διαχειριστών Διανομής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

ΠΗΓΗ