Αποφασισμένη η κυβέρνηση στην επιστροφή του αυταρχισμού και του σκοταδισμού

Α.Ψ.Ενώ ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων, αναρτήθηκε στο μεταξύ η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που βρίθει παρατηρήσεων για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ήδη θυμίζουμε ότι σχεδόν όλοι οι φορείς και μεγάλο μέρος της νομικής κοινότητας πλην της Ένωσης Εισαγγελέων, εξέφρασαν στο προηγούμενο διάστημα σφοδρές αντιρρήσεις. Το ίδιο έκαναν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για το λόγο αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή κοινοβουλευτική μάχη που προβλέπεται – όπως όλο το τελευταίο διάστημα – να γίνεται αποδεκτό ένα νομοσχέδιο μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.  

Τα βασικότερα ζητήματα που θέτει η Επιστημονική Υπηρεσία είναι:

  • Θεωρεί ότι «Η µη δυνατότητα του δικαστηρίου να επιβάλει περιορισµό σε ειδικό κατάστηµα κράτησης νέων δε συνάδει µε τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας των νεαρών ενηλίκων και είναι αµφίβολο αν η έκτιση της ποινής όλων των νεαρών ενηλίκων σε κατάστηµα κράτησης ενηλίκων, έστω και χωριστά από τους λοιπούς ενήλικες κρατούμενους, εξυπηρετεί τους στόχους της σωφρονιστικής πολιτικής.
  • Διασπορά ψευδών ειδήσεων. Θέμα συμβατότητας με το άρθρ. 14 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.
  • Ψευδής κατάθεση. Θέτει το ζήτημα της επέκτασης και στην αναφορά σε κάθε αρχή.
  • Επικρίνει τη μεταβολή του εγκλήματος της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος σε κατ’ έγκληση διωκόμενο.
  • Επικρίνει την επέκταση, σ’ όλα τα γενετήσια εγκλήματα, της δυνατότητας εξέτασης χωρίς την παρουσία του μάρτυρα και επίσης την υποχρεωτική αξιολόγηση του θύματος.

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων

https://issuu.com/efsyn/docs/.

ΠΗΓΗ