Την Πέμπτη στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Ζάεφ: «Τίθενται σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών,  η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες»

Έληξε η διορία που είχε δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Καθώς ο χρόνος εξέπνευσε και αυτό δεν έγινε υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προσδοκώντας να αναλάβει αυτός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο καθώς θα προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. 

Αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής θα δώσει περιθώριο τριών ημερών προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση μομφής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 61 ψήφους προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Ζάεφ. 

Η συνεδρίαση του Σώματος ορίστηκε για τις 11:00 τοπική ώρα την Πέμπτη (12:00 ώρα Ελλάδας) και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δήλωσε πως την πρόταση μομφής υπογράφουν 61 βουλευτές και πως υπάρχουν ήδη εντατικές διαβουλεύσεις και με άλλους βουλευτές ώστε μια πιθανή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE να συγκεντρώσει παραπάνω από 61 βουλευτές σε σύνολο 120.

Η αντίδραση Ζάεφ

Μετά τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι διακατέχεται από μια «μάταιη επιθυμία για εξουσία» ο Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε στους πολίτες, μέσω Twitter, για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματός του. 

Όπως αναφέρει:

«Για να εξυπηρετήσουν τη μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει. Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Levica»- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός. Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

Πώς οδηγηθήκαμε εδώ

AP Photo/Boris Grdanoski

Μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία και την απόφαση του μικρού αλβανικού κόμματος (BESA) να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση η γειτονική μας χώρα περνά σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που είναι άγνωστο ακόμα πού θα καταλήξει.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο καθώς θα προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Με δεδομένο πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν εξασφαλίζει πλέον πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (έχει χάσει τη στήριξη από μέρος των συμμάχων του) αν «περάσει» η πρόταση δυσπιστίας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας.

Με τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας να αριθμεί να αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες ο Μίτσκοσκι δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το κόμμα «Levica» και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA». Αν αυτό γίνει κατορθωτό η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα αριθμεί 61 βουλευτές και ενδεχομένως μπορεί να φτάσει και τους 64 σύμφωνα με τον αρχηγό του «Levica», Dimitar Apasiev.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση (θα έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες από την ημέρα που θα λάβει την εντολή) εφόσον «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, «η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό».

Ο βασικός παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντιπολίτευσης ήταν η αποστασία του μικρού αλβανικού κόμματος BESA του οποίου τέσσερις βουλευτές στήριξαν την κυβερνητική πλειοψηφία του Ζάεφ, εξασφαλίζοντας του 62 βουλευτές.

Αφού ο αρχηγός του BESA, Μπιλάλ Κασάμι, κέρδισε την κούρσα για τη δημαρχία στο Τέτοβο την περασμένη Κυριακή, το κόμμα θα έχει πλέον τρεις βουλευτές στη Βουλή. Η θέση του Κασάμι θα αναπληρωθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς SDSM και BESA είχαν κοινή λίστα στις εκλογές του 2020.

Ο Μπιλάλ Κασάμι είχε δηλώσει κατ΄ επανάληψη τη στήριξη του στην κυβέρνηση Ζάεφ λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2024. Μέχρι την Παρασκευή (5/11) που έκανε στροφή ανακοινώνοντας πως αίρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση.

πηγη