Μήνυμα Γαλλίας προς Τουρκία, βγάζει πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο

Η Γαλλία προχώρησε σε μια κίνηση επίδειξης της στρατιωτικής της ισχύος, βγάζοντας σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο τη νέα της φρεγάτα Auvergne, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει το Παρίσι στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, όπως είπε ο καπετάνιος του πλοίου.

Ο πλοίαρχος Πολ Μερβεγιέ ντε Βινιό είπε ότι το Auvergne με το πλήρωμα 150 ατόμων θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ιανουάριο για να συγκεντρώσει πληροφορίες προκειμένου να «δείξει πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα η ελευθερία της ναυσιπλοΐας» για τη Γαλλία.

«Αυτή η ανάπτυξη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θεωρεί η Γαλλία αυτό το τμήμα της Μεσογείου», καθώς και την «προθυμία της χώρας να συμβάλει στη σταθεροποίηση αυτής της στρατηγικής περιοχής», δήλωσε ο πλοίαρχος σε δημοσιογράφους στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το Auvergne ναυπηγήθηκε πριν από τρία χρόνια, δαθέτει προηγμένο εξοπλισμό σόναρ και ειδικεύεται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ο Ντε Βινιό είπε ότι αυτή είναι η 12η φορά που το Auvergne επισκέπτεται την Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ως κλειδί για την υποστήριξη των γαλλικών ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. «Δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές και βιώσιμες ναυτικές επιχειρήσεις χωρίς υποστήριξη και η Κύπρος είναι το επίκεντρο», δήλωσε ο πλοίαρχος.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ έχει επίσης κάνει επανειλημμένα ταξίδια στην Κύπρο.

Η Κύπρος επιτρέπει επίσης στα γαλλικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη στρατιωτική αεροπορική βάση της στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και επιτρέπει στα γαλλικά πλοία να χρησιμοποιούν το νότιο ναυτικό λιμάνι της.

Η Γαλλία επιθυμεί επίσης να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή για να στείλει μηνύματα στην Τουρκία να μην παρεμβαίνει στις υπεράκτιες γεωτρήσεις της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Total και του ιταλικού εταίρου της Eni, το επόμενο έτος σε ύδατα ανοιχτά της νότιας ακτής της Κύπρου.

Η πολιτική αναλύτρια Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου λέει ότι η γαλλική ναυτική παρουσία είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. «O (Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ) Μακρόν πρέπει να προβάλει αυτή τη δύναμη στην περιοχή, γιατί αυτό είναι μέρος της πολιτικής του για την καθιέρωση ή την επανακαθιέρωση της Γαλλίας ως μεγάλης δύναμης, η οποία δεν είναι μόνο κυρίαρχη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά (στην) Αφρική», είπε η αναλύτρια στο Associated Press.

πηγη