Αρνήσεις για τους εποχικούς στον τουρισμό, δεσμεύσεις για τους διανομείς

Νέα συνάντηση την προσεχή Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας θα έχουν τα σωματεία των διανομέων και οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό –τουρισμό, μετά τη δέσμευση της γενικής γραμματέως Άννας Στρατινάκη πριν από λίγη ώρα, για την προώθηση υπουργικής Απόφασης που θα ικανοποιεί βασικά αιτήματα του πολύπαθου κλάδου.

Ωστόσο, αρνητική ήταν η στάση του υπουργείου στα αιτήματα των εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό .Η γενική γραμματέας αρνήθηκε να επιλύσει το πρόβλημα με τους εποχικούς εργαζόμενους που δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση επιδόματος ανεργίας, ενώ ο υπουργός Εργασίας Κωστή Χατζηδάκης ήταν απών 

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Στεφανάκης, εργαζόμενος στην «e-food» και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής ενημερώνοντας πριν από λίγο τους εργαζόμενους του κλάδου που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, μετά την εντυπωσιακή διαδήλωση  στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα γίνει αναλυτική συζήτηση πάνω σε δύο βασικά αιτήματα του κλάδου που φέρεται διατεθειμένη να δεχτεί η κυβέρνηση για «να μη μετράμε σκοτωμένους και νεκρούς» όπως τόνισε. 

  • Πρώτο, να παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλους τους διανομείς «με προδιαγραφές τέτοιες που θα δεν θα διαφημίζουν αλλά θα προστατεύουν» όπως τόνισε.  
  • Δεύτερο, όλοι οι  διανομείς ακόμη κι αυτοί που τους ονόμασαν συνεργάτες «να έχουν τα ίδια ασφαλιστικά  δικαιώματα με τους μισθωτούς και όταν αναγκάζονται να μείνουν στο κρεβάτι μετά την εντατικοποίηση και τις πολλές ώρες δουλειάς να έχουν εισόδημα, να έχουν επίδομα ασθενείας» δηλαδή τα βασικά και αυτονόητα.

Ο κ. Στεφανάκης κάλεσε τους συναδέλφους του σε νέα συγκέντρωση την προσεχή Τρίτη  και απευθυνόμενος στους εργαζομένους τηςWolt που είχαν δυναμική παρουσία και χθες τους προέτρεψε «να ακολουθήσουν το παράδειγμα της efoodκαι να προχωρήσουν στη σύσταση σωματείου».

Στην ενημέρωση που ακολούθησε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο Γ. Χόντζογλου, δεν έκρυψε την οργή του για τη στάση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

«Το υπ. Εργασίας  αρνείται  οποιαδήποτε στήριξη των εργαζομένων που  δεν έχουν βρει δουλειά φέτος και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων ή ήταν σε μονομερή αναστολή  σύμβασης τον Μάιο και τον Ιούνιο και μετά δεν μπόρεσαν να βρουν εργασία». Τόνισε ότι αυτή η αδιαφορία δεν θα κάμψει την Ομοσπονδία  «Δεν τελειώνουμε σήμερα, σήμερα ξεκινάμε. Και θα πάει μέχρι το τέλος  ο αγώνας μας ώστε και ο τελευταίος εργαζόμενος να έχει εισόδημα για τον πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αυτή είναι η ομόφωνη δέσμευση της διοίκησης της ομοσπονδίας , ότι δεν θα σταματήσουμε. Εδώ θα είμαστε και την άλλη εβδομάδα, την Τρίτη» πρόσθεσε καλώντας τους εργαζόμενους να μείνουν κοντά στα πρωτοβάθμια σωματεία και την Ομοσπονδία.

Νωρίτερα, χιλιάδες κόσμου, εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό και διανομείς, συμμετείχαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις.

πηγη