Deutsche Welle Σπαν: Η Γερμανία «στα χέρια» της πανδημίας

Λόταρ Βίλερ και Γενς Σπαν

Διαπιστώνεται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και καθυστέρηση στις αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού. Ενδεχομένως αυστηρότερα μέτρα για ανεμβολίαστους.

Λόταρ Βίλερ και Γενς Σπαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, βλέπει τη Γερμανία ξανά «στα χέρια» ενός νέου κύματος του κορωνοϊού. «Η πανδημία προφανώς δεν εξακολουθεί απλώς να υφίσταται. Το τέταρτο κύμα ήρθε με μεγάλη ορμή», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Τα νέα κρούσματα αφορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ανεμβολίαστους. Αν εμβολιάζονταν περισσότεροι, τότε θα μπορούσε να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Ο κ. Σπαν εκτιμά όμως, ότι η «μεγάλη πλειοψηφία» των μη εμβολιασμένων δεν προτίθεται να εμβολιαστεί. Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ενημέρωσε ότι 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία από 12 ετών και άνω παραμένουν ανεμβολίαστοι, από αυτούς τα 3,2 εκατομμύρια είναι άνω των 60 ετών, και συνεπώς ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που θέτουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο.

Υπό πίεση νοσοκομεία και εντατικές στη Γερμανία

Προκειμένου να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας και να μην προκύψει συμφόρηση στα νοσοκομεία, θα πρέπει σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών με την αναμνηστική δόση. Από τον Αύγουστο έχουν χορηγηθεί περίπου δύο εκατομμύρια σχετικές δόσεις. «Δεν αρκούν», τόνισε ο Γ. Σπαν. Τα κρατίδια, τα οποία είναι αρμόδια για θέματα υγείας, θα πρέπει μετά το κλείσιμο των περισσότερων Κέντρων Εμβολιασμού να προσφέρουν στους πολίτες άλλες δυνατότητες, για παράδειγμα δημιουργώντας μικρότερες μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενς Σπαν επεσήμανε, πως οι χαμηλοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς οφείλονται και στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός οικογενειακών γιατρών αρνούνται να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια. Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα του Πανεπιστημίου Αμβούργου, το 78% των εμβολιασμένων είναι διατεθειμένοι να εμβολιστούν και με μια τρίτη δόση. Η προθυμία δε σε αυτούς που είναι άνω των 65 ετών κυμαίνεται στο 89%.

Αυστηροποίηση των περιορισμών

Εισοδος σε ρεστοράν μόνο για εμβολισμένους και αναρρώσαντες

Ο γερμανός υπουργός Υγείας ζήτησε από τα κρατίδια να επιβάλουν αυστηρότερους και ενιαίους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τα τεστ σε νοσηλευτικά ιδρύματα και γηροκομεία. Προσωπικό και επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν τεστ, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν εμβολιαστεί. Αν και απέρριψε την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζομένους σε αυτούς τους θεσμούς, ο κ. Σπαν θεωρεί πως έχουν την ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται «με συνέπεια» οι κανόνες απόστασης και υγιεινής, όπως επίσης ο κανόνας που προβλέπει την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους διαθέτουν αρνητικό τεστ, και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο των εμβολιασμένων και αναρρωσάντων. Ο κ. Σπαν κάλεσε τις αρχές να ελέγχουν ρεστοράν και άλλους χώρους πιο αυστηρά και να τιμωρούν τις παραβάσεις: «Θα πρέπει να ελέγχουμε τους ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ό,τι αφορά την τήρηση του κανόνα «εμβολιασμένοι, αναρρώσαντες, τεσταρισμένοι» υποστηρίζει και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης, δεν αποκλείει αυστηρότερους περιορισμούς για ανεμβολίαστους, δήλωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Παρ΄ ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται και παρ΄ ότι αυξάνεται ο αριθμός των αρρώστων με Covid-19 στα νοσοκομεία και τις εντατικές, η καγκελάριος δεν επιθυμεί επιπλέον περιορισμούς για εμβολιασμένους. Περιθώρια για περιορισμούς προσφέρονται μόνο στην περίπτωση των ανεμβολίαστων. «Λογικά» αυτό σημαίνει κατά τον κ. Ζάιμπερτ ότι πρόσβαση στην εστίαση και αλλού θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό. Πάντως, ορισμένα κρατίδια προβληματίζονται ήδη να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο. Το θέμα θα απασχολήσει τη σύσκεψη των υπουργών Υγείας των γερμανικών κρατιδίων την Πέμπτη και Παρασκευή.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

πηγη