Τουρκία: Από τα F-35 στα Su-25, το λες και απόγνωση! Το σενάριο προμήθειας 50 αεροσκαφών από τη Γεωργία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει αισιόδοξος για την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ, μετά από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν. Τίποτα όμως δεν είναι εξασφαλισμένο κι αυτό στην Άγκυρα το γνωρίζουν. Γι΄ αυτό και εξετάζουν απ΄ ότι φαίνεται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και λύσεις απόγνωσης…

Μία απ΄ αυτές είναι η προμήθεια 50 αεροσκαφών Su-25 από τη Γεωργία! Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro. Από τα F-35, στην ελπίδα απόκτησης F-16 block 70 και στην προμήθεια Su-25 η απόσταση είναι τεράστια και γι΄ αυτό κάνουμε λόγο για λύσεις απόγνωσης.

Η Γεωργία πάντως από το 2020 έχει εκφράσει τις προθέσεις της για να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή του Sukhoi Su-25 “Frogfoot” , χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του ομίλου Tbilisi Aircraft Manufacturing.

Το Sukhoi Su-25 “Frogfoot” είναι ένα μονοθέσιο αεροσκάφος. Είναι εξοπλισμένο με  ένα πυροβόλο 30 mm GSh-30-2, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν έως και 6.400 κιλά πυρομαχικών. Κάποιοι το παρομοιάζουν με το αμερικανικό A-10 Thunderbolt.

Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε από την JSC Sukhoi Company τη δεκαετία του 1970. Έκανε την πρώτη του πτήση το 1976 και τέθηκε σε υπηρεσία 4 χρόνια αργότερα. Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό στοιχείο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων με σχεδόν 200 αεροσκάφη που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. 

πηγη