Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus

Στη μαύρη λίστα των εταιρειών που συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ πρόσθεσε το υπουργείο Εμπορίου την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, που χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις και οργανισμούς για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών οργανισμών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε πολλές χώρες.

Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο αυτό το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ στη λίστα των προσώπων που παρακολουθούνταν βρέθηκε και πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ανακοίνωσή τους οι αμερικανικές αρχές σημειώνουν ότι τα συστήματα του Pegasus «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (…) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή».

Από την πλευρά της η ισραηλινή NSO δήλωσε «άναυδη» από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και τόνισε ότι «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει».

Εκπρόσωπός της που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».

Και άλλες εταιρείες στη λίστα

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε επίσης στη μαύρη λίστα του ακόμη μία ισραηλινή εταιρεία, την Candiru, μια ρωσική εταιρεία, την Positive Technology, και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης, την Computer Security Initiative Consultancy PTE.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Όταν μια εταιρεία μπαίνει στη μαύρη λίστα, τότε περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές της.

πηγη