Πότε ξεκινά η εφαρμογή του «Νέο Εξοικονομώ»: Οι δικαιούχοι και οι επιδοτήσεις


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ».
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού βεληνεκούς,  στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσοτέρων από 50.000 κατοικίες, ενώ δημιουργεί μια νέα υποκατηγορία για ενεργειακά ευάλωτους και αδύναμους.

Για την ακρίβεια στο νέο πρόγραμμα, εμπεριέχεται ξεχωριστός προϋπολογισμός-100 εκατ.ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και κάτω από 10.000 οικογενειακό. Για τα εν λόγω εισοδήματα η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι το ποσό που δεν καλύπτει το “Εξοικονομώ”, θα δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά με δάνειο που εγγυάται το Ταμείο Ανάκαμψης. Σ’ ό,τι αφορά στα κριτήρια επιλογής, κατανέμονται ως εξής: Εξοικονόμηση ενέργειας (50%), εισόδημα (14%), μονογονεϊκές 7%, πολύτεκνοι – ΑμεΑ (7%), περιοχή (7%) κ.λπ.

Επιπροσθέτως θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, που αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενεργειακής αναβάθμισης και ηλεκτρονικής εξοικονόμησης, μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εμφαση δίνεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών, 
Οι κατηγορίες παρεμβάσεων που επιδοτούνται είναι: Εγκατάσταση κουφωμάτων / συστημάτων σκίασης / αερισμού, θερμομόνωσης, συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης, συστημάτων θέρμανσης / ψύξης και «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας.

πηγη