Θεσσαλονίκη: αυξάνονται οι εμβολιασμένοι στις κορονοκλινικές

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και τις επόμενες ημέρες αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις, ενώ στα κάγκελα είναι έμποροι και εστιάτορες.

Με όλους τους δείκτες να επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία πλήττει με σφοδρότητα τη Θεσσαλονίκη και τις αντοχές του υγειονομικού προσωπικού να κάμπτονται, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο προστέθηκε χθες, καθώς μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν ότι από όσους νοσηλεύονται στις ΜΕΘ το 90% είναι ανεμβολίαστοι, έπεσε όμως η αναλογία για όσους νοσηλεύονται στις κορονοκλινικές, με το 1/4 αυτών να είναι εμβολιασμένοι. Το στοιχείο μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δεδομένου ότι στους εμβολιασμένους έχει σταλεί από την κυβέρνηση το μήνυμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, με συνέπειες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προσδιοριστούν. Επιπλέον, άρχισε και το «μουρμουρητό» από τους εμπόρους και ανθρώπους της εστίασης, ότι με τα νέα μέτρα η μειωμένη έτσι κι αλλιώς κίνηση θα πέσει κι άλλο, αφού οι μισοί δυνάμει πελάτες θα αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες από την 3η και την 4η ΥΠΕ, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης είναι 152 και το 91,7% αυτών είναι ανεμβολίαστοι. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 75 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου. Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες στην 3η ΥΠΕ έφτασε τους 445, με το 76,5% να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στην 4η ΥΠΕ είναι 362 με ποσοστό ανεμβολίαστων 73%. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη αναλογία για τις νοσηλείες αυτές ήταν 1 προς 6 στη σχέση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι οι 7 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγιος Παύλος μετατράπηκαν όλες σε Covid, ωστόσο δεν υπάρχει νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που να μην έχει ασθενείς διασωληνωμένους σε χειρουργικούς θαλάμους ή ΜΑΦ.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και τις επόμενες ημέρες αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις, ενώ χθες είχαμε την πρώτη διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος, με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Στέφανο Χατζηλιάδη, να δηλώνει ότι γέμισαν οι 39 κλίνες της παθολογικής κλινικής που διατέθηκαν για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό αλλά και οι οχτώ διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid και ζήτησε την κάλυψη των οργανικών κενών και επιστροφή στην εργασία των υγειονομικών σε αναστολή. Στην ίδια κινητοποίηση, αναφερόμενος στην ανάγκη επιστροφής στην εργασία των 7.000 που βρίσκονται σε αναστολή, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης διερωτήθηκε πώς γίνεται η διοικητική υπάλληλος στον Παλαμά που εμπλέκεται στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και τέθηκε σε αργία να λαμβάνει το 50% του μισθού της, ενώ όσοι είναι σε αναστολή δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Στα ιδιαίτερα περιστατικά της κάθε μέρας, χθες καταγράφηκε η περίπτωση βρέφους 2,5 μηνών βρέφους που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο στη μονάδα νεογνών με κορονοϊό και μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς που το παρακολουθούν.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, φούντωσε χθες ξανά η δυσαρέσκεια του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και των επιχειρηματιών στον κλάδο της εστίασης, καθώς διαπιστώνουν ότι με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους χάνουν ουσιαστικά τη μισή τους πελατεία, σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία ούτως ή άλλως ο τζίρος τους είχε μειωθεί κατά 50%.

πηγη