Covid-19: Ποιες περιοχές και νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο»

Δοκιμάζονται ξανά οι αντοχές του γονατισμένου ΕΣΥ, που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι λόγω και των αναστολών, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα κατόπιν εορτής εξακολουθώντας να θεωρεί πως τα εμβόλια τις δίνουν άλλοθι για τα λάθη και τις αμέλειες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 508 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 από τις οποίες οι 410 είναι καλυμμένες, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, όπως περιγράφει στη σημερινή «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ τον Απρίλιο λειτουργούσαν 973 κλίνες ΜΕΘ Covid, που τώρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο σύνολό τους λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Όπως προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, που κατέγραψε τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η εικόνα σε Αττική (ξεπεράστηκαν οι 1.000 νέες μολύνσεις σε ένα μόλις 24ωρο), στην Θεσσαλονίκη (828 κρούσματα) και στη Λάρισα (339). 

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναμένεται να μετατραπεί σε Covid-19 νοσοκομείο, όπως είχε γίνει και πέρυσι, συρρικνώνοντας τις δραστηριότητές του για τις ανάγκες της νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες το πρωί έκλεισε η προχθεσινή εφημερία του νοσοκομεί­ου, που με μόνο ένα άδειο κρεβάτι αναγκάστηκε να μεταφέρει ασθενείς στο Πανεπιστη­μιακό Νοσοκομείο, δύο στο νοσο­κομείο Λαμίας και έξι σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Όπως φαίνεται σε βίντεο της ιστοσελίδας onlarissa.gr, διευθυντής Παθολογικής Covid του ΓΝΛ «λύγισε» λόγω της εξουθένωσης την ώρα που έκανε δηλώσεις για το μεγάλο βάρος που σηκώνει το προσωπικό. «Το νοσοκομείο μας έχει καταρρεύσει, έχει ξεπεράσει τον αριθμό για τα Covid περιστατικά. Δεν επαρκούν ούτε οι παροχές οξυγόνου, είναι επικίνδυνη η εφημερία ακόμα και γι’ αυτό» τόνισε ο συνάδελφος του και πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, εξαπολύοντας βολές για τους παράγοντες που μέχρι πριν 15 μέρες έλεγαν ότι δεν θα κλείσουν τα νοσοκομεία. 

Και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζουν να ζουν επίσης εφιαλτικές ώρες, ενώ οι εντατικές στη Θεσσαλονίκη παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να βρίσκονται ή ακόμα και να καταλήγουν εκτός ΜΕΘ.

Η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου στην Καβάλα, Εύα Νάγκα, εξήγησε ότι οι εντατικές της πόλης είναι γεμάτες, πως δεν υπάρχει προοπτική να αδειάσει κρεβάτι άμεσα και πώς χρειάζεται άμεσα να φτάσει νοσηλευτικό προσωπικό, αφού «ο καθένας δουλεύει για πέντε, για όσο αντέχει».

«Πολλοί νοσηλεύονται προσωρινά σε άλλους χώρους εκτός εντατικής και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου βρεθεί κρεβάτι» είπε στον στον KavalaNews 102,8 και πρόσθεσε «οι ασθενείς διασωληνώνονται γιατί έτσι θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα πεθάνουν άμεσα και μετά ή διακομίζονται ή περιμένουν στον χώρο του χειρουρείου μέχρι να αδειάσει κάπου ένα κρεβάτι. Αν δεν διασωληνωθεί ο ασθενής πεθαίνει άμεσα».

Ακόμα 11 περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς εμφάνισαν χθες τριψήφιους αριθμούς: Μαγνησία (242), Αχαΐα (171), Εβρος (167),  Πέλλα και Σέρρες από (152), Ημαθία (141), Μεσσηνία (133), Πιερία (124), Κοζάνη (120), Αιτωλοακαρνανία (115), Δράμα (106).

πηγη