Όλα τα νέα μέτρα από 6/11: Διπλό rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πως θα μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα

Όλα τα νέα μέτρα από 6/11: Διπλό rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πως θα μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα

EUROKINISSIΝέα μέτρα που βάζουν στο «στόχαστρο» τους ανεμβολίαστους, τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Τι αλλάζει στα rapid test στους χώρους εργασίας και στα εμπορικά καταστήματα.

Νέα μέτρα που έχουν στο στόχαστρό τους αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και σε χώρους λατρείας, υποχρεούνται σε δύο rapid test την εβδομάδα με το κόστος να βαραίνει την τσέπη τους.

Παράλληλα, χρειάζονται rapid ή PCR test για πρόσβαση και είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίεςτράπεζεςμεικτούς χώρουςδιασκέδαση και κομμωτήρια.

Παρόλα αυτά, εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία. Εκεί οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν κανονικά, καθώς θεωρούνται οι παραπάνω κατηγορίες «βασικές ανάγκες», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

«Δεν χρειάζεται test όπου είναι αναγκαία η πρόσβαση, όπως η άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πλεύρης.

Μάλιστα, απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ενημέρωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Ακόμη, διευκρίνισε πως «παραμένει η αναστολή για τους ανεμβολίαστους γιατρούς, ενώ παίρνει παράταση μέχρι τις 31/12 για επανεξέταση. Παράλληλα, δεν ανανεώνεται η σύμβαση στους ανεμβολίαστους επικουρικούς γιατρούς».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «είμαστε σε ένταση της πανδημίας, η Πολιτεία έχει πάρει όλα τα μέτρα, οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα, είναι απαραίτητο και κινηθούμε στον εμβολιασμό, τα μέτρα συζητήθηκαν στην Επιτροπή και η Πολιτεία ευχαριστεί τους επιστήμονες που δίνουν τις συμβουλές τους, σχεδόν ενάμιση χρόνο».

Έτσι, θα επεκταθεί η καμπάνια ενημέρωσης με τον εμβολιασμό, με συνεχείς ενημερώσεις μέσω SMS στα κινητά και μέσω των ΜΜΕ.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

  • Υποχρέωση για δυο τεστ (rapid ή pcr) σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά, περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  • Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή Rapid test.
  • Εξαιρούνται, από τον διαγνωστικό έλεγχο οι ανεμβολίαστοι για την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες.
  • Διπλασιάζονται οι ποινές. Ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα. Θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.
  • Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και άλλων προβλέψεων.

Δείτε τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που έκανε ο Θάνος Πλεύρης:

πηγη