Τί λέει η απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στους Ρομά

Τί λέει η απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στους Ρομά

Μία νέα έκθεση της ΕΛΑΣ που αφορά την εγκληματικότητα στο λεκανοπέδιο Αττικής, ρίχνει φως στον τρόπο που λειτουργούν οι διάφορες ομάδες ή συμμορίες Ρομά στα “άβατα” της πόλης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Δημήτρη Πώποτα και Άριας Καλύβα για το protothema.gr, ως και το 50% της καταγεγραμμένης εγκληματικής δραστηριότητας σε επίπεδο περιφέρειας, υπολογίζεται ότι προέρχεται από εκεί. Μενίδι, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος αποτελούν τα κυρίως ορμητήρια όπου το λαθρεμπόριο και οι κλοπές αποτελούν καθημερινότητα και γεμίζουν τις τσέπες ορισμένων που ανήκουν σε “φαμίλιες”.

Συγκεκριμένες περιοχές εντός αυτών των δήμων αποτελούν ένα κράτος εν κράτει, σε μεγάλο βαθμό δυσπρόσιτο από τις αστυνομικές αρχές. Στις εγκληματικές δραστηριότητες δεν συμμετέχουν, όμως, όλοι οι κάτοικοι των τσιγγάνικων συνοικισμών. Η πλειοψηφία εξ αυτών δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην σειρά από αδικήματα που τελούνται καθημερινά. Η ίδια πλειοψηφία όμως είναι που αντιμετωπίζει κίνδυνο αν τυχόν μιλήσει.

Οι αναφορές της ΕΛΑΣ σε απόρρητες εκθέσεις κάνει λόγο για καταυλισμούς Ρομά που έχουν πέσει στον πλήρη έλεγχο μαφιόζικων ομάδων, με πολλά χόμπι: από κλοπές αυτοκινήτων μέχρι το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Με αφορμή το περιστατικό στο Πέραμα, μπορεί κανείς να κατανοήσει το βάθος του προβλήματος. Την ίδια στιγμή που ολόκληρες οικογένειες Ρομά δίνουν μάχη επιβίωσης, κάποιοι θησαυρίζουν παράνομα, στρατολογώντας εξαθλιωμένους ενήλικες που θέλουν να ζήσουν το σπίτι τους, σέρνοντας στην παρανομία και τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι και ανήλικα παιδιά ανήμπορα να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

η συνεχεια του αρθρου εδω