Πρόσκληση σε… γεύμα για ημετέρους

Ευθεία παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη, υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών, καταγγέλλει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου

Απροκάλυπτη τροπολογία παρακάμπτει την ακύρωση διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναθέτει χωρίς διαγωνισμό προμήθεια 84 εκατ. ευρώ για τη διάθεση 210.000 γευμάτων σε μαθητές ● Ωμός εκβιασμός στους βουλευτές, που καλούνται να… νομιμοποιήσουν μια παρανομία στο όνομα του «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος»

Οι οικονομολόγοι του μέλλοντος που θα θελήσουν να δοκιμάσουν τα συγγραφικά τους χαρίσματα στα βιβλία της ελληνικής οικονομικής ιστορίας θα μνημονεύουν την περίοδο της πανδημίας όχι μόνο ως ακόμη μία φάση βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και ως μια ευκαιρία ανέλπιστου πλουτισμού.

Να ‘ναι καλά οι αναθέσεις χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες. Κι επειδή από αυτές δεν γλίτωσε ούτε η εκμετάλλευση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε μαθητές Δημοτικών σχολείων, η παράκαμψη των ενστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ακύρωσε την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΕΚΑ (εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), συνιστά και μια απροκάλυπτη παρέμβαση στη λειτουργία του ίδιου του Κοινοβουλίου, το οποίο εξαναγκάζεται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας να παρανομήσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H παρανομία έγκειται στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία επιχειρείται η παράκαμψη της διαγωνιστικής διαδικασίας περί δημόσιων συμβάσεων και η απευθείας ανάθεση των 210.000 σχολικών γευμάτων ύψους 84 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές της επιλογής της ηγεσίας του υπ. Εργασίας.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για τις σχολές οδηγών το οποίο ψηφίζεται αύριο Τετάρτη, επικαλείται λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος βάσει του άρθρου 32 του ν.4412/2016. Ωστόσο, παραλείπει να θυμίσει ότι η ακύρωση του διαγωνισμού έγινε με παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο διαπίστωσε ότι από αυτόν είχαν αποκλειστεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άρα οι όροι που είχαν τεθεί «για πρώτη φορά στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ αντιβαίνουν και στην ευρωπαϊκή οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και στον νόμο 4412/16 περί δημόσιων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου…».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ασκεί ψυχολογικό εκβιασμό στους βουλευτές, οι οποίοι πρέπει τώρα να επιλέξουν ανάμεσα στο να ψηφίσουν την τροπολογία περί ανάθεσης ή να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η προμήθεια των σχολικών γευμάτων. Ομως, από την άλλη πλευρά, ψηφίζοντας μια ανάθεση που στηρίζεται στον ν.4412 θα παραβιάσουν την ίδια την ουσία του άρθρου 32, το οποίο προβλέπει σαφώς ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση εφαρμόζεται στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο «εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».

Και όπως παρατηρεί ορθώς η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης, εφαρμογής και επόπτευσης των σχολικών γευμάτων το δύσκολο 2017, «είναι προφανές ότι οι λόγοι που αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο δεν συντρέχουν στην περίπτωση του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων διότι: ούτε τα «απρόβλεπτα γεγονότα» υφίστανται ούτε ότι η «τήρηση των προθεσμιών» δεν ήταν δυνατή και βεβαίως η «κατεπείγουσα ανάγκη» απορρέει αποκλειστικά από την ευθύνη της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά δε την κατατεθειμένη τροπολογία αξίζει να αναγνωστεί το περιεχόμενό της: «Για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνδέονται με κατεπείγουσα ανάγκη εξυπηρέτησης των αναγκών σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης [πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του άρθρου 12 του ν.4455/2017 (Α’ 22) για το σχολικό έτος 2021-2022] ο ΟΠΕΚΑ δύναται να συνάπτει, έως 31.12.2021, δημόσιες συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής γευμάτων, εφαρμογή διαδικασίας του άρθρου 32 του ν.4412/2016 (Α’ 147), κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων και αργότερο έως ολοκλήρωση εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας».

Αποτυχία ή παρέμβαση;

«Ο ΟΠΕΚΑ επαναλαμβάνει από το 2017 έως το 2019 την ίδια απολύτως νόμιμη διαδικασία με αποτέλεσμα την επιτυχή κάθε χρόνο έκβαση του διαγωνισμού των σχολικών γευμάτων», υπενθυμίζει η Θ. Φωτίου. «Για μας είναι προφανές ότι η φετινή αποτυχία συνίσταται σε ευθεία παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας, δηλαδή του υπουργού κ. Χατζηδάκη και της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου, υπέρ ημετέρων μεγαλοεπιχειρηματιών» προσθέτει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει συγκεκριμένη λύση για την άρση του αδιεξόδου με τρόπο που και οι 210.000 μαθητές να μην απολέσουν τα γεύματα και να μην περάσει ο εκβιασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα κατατεθεί με τροπολογία στην οποία θα ζητείται η επέκταση για ένα έτος των προμηθευτών που είχαν αναδειχτεί από τον τελευταίο νόμιμο διαγωνισμό (των 185.000 γευμάτων) έως ότου διαμορφωθούν οι νόμιμοι όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.

πηγη