«Οχι» στο κλείσιμο των ιατρείων

Θύμα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ τα περιφερειακά ιατρεία στη Θράκη, τα οποία κλείνει η κυβέρνηση για να μετακινήσει τους γιατρούς τους σε νοσοκομεία ● Ολα, εκτός από ένα, στην ιδιαίτερη πατρίδα της Μίνας Γκάγκα…

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσει τα περιφερειακά ιατρεία στη Θράκη και να συρρικνωθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων σε πενθήμερη λειτουργία 7.00-15.00, με τη μετακίνηση του προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο αδυνατεί λόγω της μη ενίσχυσής του με προσωπικό να αντέξει το νέο κύμα ασθενών με Covid-19 που έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει αμφισβητηθεί έντονα από την τοπική κοινωνία, καθώς θεωρήθηκε αποσπασματικό μέτρο που όχι μόνο δεν λύνει τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τοπικά νοσοκομεία, αλλά δημιουργεί παράλληλα και νέα τεράστια προβλήματα στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Μάλιστα ο Δήμος Αβδήρων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αρχικά από σήμερα το μεσημέρι με το κλείσιμο των εθνικών οδών και στη συνέχεια με κλείσιμο των εισόδων της Εγνατίας την Τετάρτη και του νοσοκομείου την Πέμπτη.

Δίμηνη αναστολή

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης υπεραμύνθηκε των συγκεκριμένων αποφάσεων, επικαλούμενος για ακόμη μία φορά την έξαρση της πανδημίας. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της απόφασης για δίμηνη αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων και στον Εβρο είναι η μετακίνηση των γιατρών τους στα όμορα νοσοκομεία, προκειμένου να μη χρειάζεται η μετακίνηση περιστατικών Covid σε άλλα νοσοκομεία αλλά να είναι δυνατή η νοσηλεία τους στα νοσοκομεία της περιοχής τους.

Οπως είπε μάλιστα, αυτή η ανάγκη προέκυψε επειδή, παρά την πρόθεση κάλυψης των κενών από την πλευρά υπουργείου και 4ης ΥΠΕ, τελικώς υπήρξε δυσκολία να καλυφθούν άγονες θέσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κρίσιμες για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Τέλος, υπογράμμισε πως οι αποφάσεις έχουν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών αλλά αν το νέο κύμα, που φαίνεται πάντως ότι έρχεται με ένταση, σταματήσει ή παρουσιάσει κάμψη ή σταθεροποίηση, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία θα ανοίξουν άμεσα.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός της μερικής ανάκλησης του κλεισίματος του πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών στον Εβρο, που θα συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, όπως όμως ισχύει και για τα υπόλοιπα.

Την είδηση αυτή δεν την καλοδέχτηκαν οι κάτοικοι των υπόλοιπων περιοχών της Θράκης, με τοπικά δημοσιεύματα κυρίως στην Ξάνθη να κάνουν λόγο για «ρουσφέτι», αφού η εξαίρεση ελήφθη μόλις ολοκληρώθηκε η περιοδεία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στον Εβρο, ιδιαίτερη πατρίδα της και, όπως λένε οι κακές γλώσσες, επόμενη εκλογική της περιφέρεια.

ΠΗΓΗ