Βαλκανικά κόλπα με την παραίτηση Ζάεφ;

Βαλκανικά κόλπα με την παραίτηση Ζάεφ; Γιώργος Πρωτόπαπας

Αν και ο Ζόραν Ζάεφ που ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σολσιοδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις τοπικές εκλογές, δεν έχει ακόμα υλοποιήσει την απόφασή του. Το γεγονός ότι ο Ζάεφ δέχεται πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους να ανακαλέσει, έχει προκαλέσει σενάρια για το αν η κίνηση του αποτελεί πολιτική τακτική με στόχο να στείλει μηνύματα σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό ακροατήριο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE αν και πιέζει για διενέργεια πρόωρων εκλογών, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του Ζάεφ. Η βουλευτής του VMRO-DPMNE Γκορντανα Σιλιάνοφσκα δήλωσε ότι ο Ζάεφ παίζει παιχνίδι με την παραίτησή του και προσπαθεί να πείσει πολιτικούς συμμάχους και μέλη του κόμματος να τον αποτρέψουν από το να την κάνει πράξη.

Οι κυβερνητικοί εταίροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κάνουν ήδη προσπάθειες, για να μεταπείσουν το Ζάεφ. Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος Αλί Αχμέτι, έχει, συνομιλήσει δύο φορές με τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι δεν συμφωνεί στην παραίτησή του. Το ίδιο έκαναν και τα άλλα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, DOM, LDP και NSDP που δήλωσαν πως διαφωνούν με την παραίτηση και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η συνεχεια του αρθρου εδω