Τον Ιανουάριο του 2022 το συνέδριο Ριζοσπαστικοποίησης του ΜέΡΑ25

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «σε μια περίοδο που η ολιγαρχία έχει βρει ριζοσπαστικούς τρόπους να κερδίζει βουλιάζοντας την πλειοψηφία στην χρεοκοπία», το ΜέΡΑ25 «έχει ευθύνη να ριζοσπαστικοποιηθεί ανάλογα».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 προκήρυξε για τις 20-23 Ιανουαρίου του 2022, το «1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο: Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό». Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σύνοδο της Κ.Ε. που έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο κι η οποία αφιερώθηκε στην επεξεργασία και έγκριση 35σέλιδης εισήγησης του γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας.

Όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «σε μια περίοδο που η ολιγαρχία έχει βρει ριζοσπαστικούς τρόπους να κερδίζει βουλιάζοντας την πλειοψηφία στην χρεοκοπία», το ΜέΡΑ25 «έχει ευθύνη να ριζοσπαστικοποιηθεί ανάλογα. Η ολοκλήρωση τον Γενάρη του 1ου Διαβουλευτικού μας Συνεδρίου μας δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε την ανάλυσή μας με αυτοκριτική διάθεση, να επικαιροποιήσουμε τις πολιτικές μας και, ναι, να αποκρυσταλλώσουμε την ιδεολογία και το όραμά μας. Μόνο έτσι θα προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης εστίασε στους παρακάτω προβληματισμούς που πρότεινε να ενταχθούν στον προσυνεδριακό διάλογο:

→ Στα περιθώρια που στενεύουν απελπιστικά εντός της ευρωζώνης για την εφαρμογή των καινοτόμων πολιτικών του ΜέΡΑ25 υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της ανάκτησης δημοκρατικής κυριαρχίας. «Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών», είπε, «πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ συνοδοιπόρων που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ».

→ Στην ανάγκη απεγκλωβισμού του ΜέΡΑ25 από έναν Πράσινο Κεϋνσιανισμό που δεν αρκεί. «Οι οικονομικές εξελίξεις», τόνισε «ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό. Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα από εκείνο που προτείναμε το 2019.»

→ Στη σημασία ενός ξεκάθαρου οράματος για μια Συμμετοχική Αποκεντρωμένη Κοινωνία, τεχνολογικά προηγμένη αλλά και απελευθερωμένη τόσο από την εκμεταλλευτική εξουσία του καπιταλιστή όσο και από την συγκεντρωτική εξουσία του γραφειοκράτη.

Επίσης, η Κ.Ε. αποφάσισε ότι, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, θα διοργανωθούν πολλές μικρότερες περιφερειακές και τρεις μεγάλες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις: στις 10 Νοεμβρίου στην Πάτρα, στις 24 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο και στις 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ