Νέα μέτρα για τον κορονοϊό που δεν θα «ακουμπούν» τους εμβολιασμένους

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό που δεν θα «ακουμπούν» τους εμβολιασμένους

ΙΝέα μέτρα ώστε να φρενάρει το νέο κύμα του κορονοϊού φέρνει η κυβέρνηση. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Ειδικών.

Έντονες και πολυεπίπεδες πιέσεις δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση από τους ειδικούς και την αντιπολίτευση να λάβει άμεσα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί το πέμπτο κύμα της πανδημίας, το οποίο, παρά τον εμβολιασμό του περίπου 60% των εμβολιασμένων, δείχνει εξαιρετικά σφοδρό και επικίνδυνο.

Μεθαύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει σε Ολομέλεια η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί τρόπους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Η πλειονότητα των ειδικών εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, από τα μέσα του μήνα, τα κρούσματα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη και η πίεση που θα δεχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι κυρίως ότι στη «φαρέτρα» των ειδικών δεν υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν άμεσο και ισχυρό αποτέλεσμα – εξ ου και οι διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προκρίνει με ένταση την ανάγκη να μείνουν ανοικτές η χώρα και η οικονομία, αλλά και να μην υπάρξουν περιορισμοί ή επιβαρύνσεις στην καθημερινότητα των εμβολιασμένων, για ευνόητους λόγους.

Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, όπως έγραψε χθες το iEidiseis, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, η Ελλάδα μετρούσε 1.690 κρούσματα, 5 νεκρούς και 128 διασωληνωμένους…

Αντιστοίχως, προ διημέρου, στις 30 Οκτωβρίου του 2021, η χώρα μέτρησε 4.696 νέα κρούσματα, 38 νεκρούς και 404 διασωληνωμένους. Όλα αυτά, την ώρα που η πλειονότητα των επιστημόνων προειδοποιεί ότι τα κρούσματα θα υπερβούν τα 5000 μέχρι τα μέσα του μήνα και ως τον Δεκέμβριο, η χώρα θα θρηνήσει εκατόμβη νεκρών.

Τα 24ωρα που διανύουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ζωηρό παρασκήνιο για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πανδημία. Η κυβέρνηση – τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή – εμφανίζεται να απορρίπτει οποιοδήποτε μέτρο που «ακουμπά» τους εμβολιασμένους, όπως την πρόταση για διενέργεια self test και από εμβολιασμένους στους χώρους εργασίας ή την πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημ. Σαρηγιάννη για διαπεριφερειακές μετακινήσεις ακόμα και των εμβολιασμένων υποχρεωτικά με self test.

Αντιθέτως, ρίχνει το βάρος στην αύξηση των περιορισμών προς τους ανεμβολίαστους. Ενα μέτρο που συζητείται σοβαρά είναι στους ανοικτούς χώωρους είναι κλεισμένοι με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά, να μην επιτρέπεται πλέον οι είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Συζητείται επίσης έντονα το ενδεχόμενο να επιστρέψει η απαγόρευση της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους, όπου κατά κύριο λόγο βρίσκονται μη εμβολιασμένοι που δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό εστιατορίων, μπαρ κα.

Για τις πολύ επιβαρημένες επιδημιολογικά περιοχές, συζητείται ακόμα και το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων, μπαρ, η χρήση μάσκας παντού κα, αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

ΠΗΓΗ