Μπουρλότο στους εσωτερικούς ελεγκτές

Καταργείται ο διαπιστευμένος ανεξάρτητος φορέας τους και υπάγονται στο… Οικονομικό Επιμελητήριο οι ειδικοί που εγγυώνται την αξιοπιστία των ελέγχων στις εισηγμένες. ● «Αχρείαστα επικίνδυνη και εκτός πλαισίου της Ε.Ε. η τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης» τονίζουν από το Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών.

Ανάστατοι και οργισμένοι είναι οι εσωτερικοί ελεγκτές με την αναγκαστική υπαγωγή της ρύθμισης του επαγγέλματος στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία εισήχθη την τελευταία στιγμή χωρίς καμία ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων, το ΟΕΕ ορίζεται ως η αρμόδια διοικητική αρχή που τηρεί το μητρώο των εσωτερικών ελεγκτών, εκδίδει επαγγελματικές ταυτότητες τις οποίες μπορεί να ανακαλεί επιβάλλοντας κυρώσεις και πρόστιμα και γενικότερα αποφασίζει ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα και ποιος όχι.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ) το οποίο είναι παράρτημα του διεθνούς Ιnstitute of Internal Auditors (IIA) και είναι ο μοναδικός διαπιστευμένος φορέας που παρέχει εκπαίδευση και πιστοποίηση με βάση τον επίσημο διεθνή κανονισμό δεοντολογίας του επαγγέλματος. Το ΕΙΕΕ με ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη εκφράζει την έκπληξη και τη διαφωνία του με την τροπολογία, θεωρεί ότι θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του επαγγέλματος και ζητεί την απόσυρσή της ώστε να προηγηθεί διάλογος.

Ανεξαρτησία

Οσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία της εταιρικής διακυβέρνησης πιθανόν δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή ή το συγχέουν με αυτό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή.

Σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό, ο οποίος περιλαμβάνεται και στην τροπολογία, «εσωτερικός έλεγχος είναι μια ανεξάρτητη, αντικειμενική, διασφαλιστική και συμβουλευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες ενός οργανισμού (…) και ασκείται βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων εσωτερικού ελέγχου και του νομοθετικού πλαισίου που εκάστοτε εφαρμόζεται». Οπως ορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με βάση τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, κάθε εισηγμένη εταιρεία οφείλει να έχει ανεξάρτητη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο Anthony Pugliese, πρόεδρος του ΙΑΑ, ενός οργανισμού με ιστορία 80 χρόνων, παραρτήματα σε 170 χώρες και 212.000 μέλη παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 48.700 στην Ε.Ε., αντέδρασε με επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας ότι η ψήφιση της τροπολογίας θέτει την Ελλάδα εκτός του πλαισίου λειτουργίας όλων των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επενδύσεις στη χώρα και να θέσει εμπόδια στους επαγγελματίες, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά που έχει προηγηθεί εδώ και δύο δεκαετίες, από τότε που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέσπισε ως υποχρεωτικό τον εσωτερικό έλεγχο.

Διάφορες ειδικότητες

Το ΕΙΕΕ έχει περίπου 850 ενεργά μέλη, τα οποία δεν είναι μόνο λογιστές, αλλά εξειδικευμένοι επαγγελματίες, χημικοί μηχανικοί, επιστήμονες πληροφορικής, δικηγόροι, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εταιρείας.

Ενα παράδειγμα που προβάλλουν τα μέλη του είναι ότι αν ελέγχονται από το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν θα μπορούν να κάνουν αβίαστα αντικειμενικούς ελέγχους, θα είναι έρμαια πιέσεων, ακόμα και πολιτικών συμφερόντων. «Φανταστείτε να βρω σε έλεγχο ότι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας ευθύνεται για απάτη. Αν ο διευθυντής είναι στέλεχος του ΟΕΕ, κινδυνεύω να χάσω την άδειά μου», λέει χαρακτηριστικά μέλος του Ινστιτούτου.

Σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη και του προέδρου του ΙΑΑ, εκτέθηκαν οι διαφωνίες και ζητήθηκαν από τον υπουργό αντιπροτάσεις – κατόπιν εορτής βεβαίως, αφού το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο.

πηγη