Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση

Στη σημαντικότητα των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας. 

Επικαλούμενη πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του αμερικανικού CDC και τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει –έως και πέντε μήνες πριν την καταγραφή των στοιχείων– είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-cfekvniya469-se

Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, υποστήριξε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η ανοσία από το εμβόλιο ή από τη φυσική νόσηση είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματική. Όπως ανέφερε, οι παραπάνω μελέτες αποδυναμώνουν τις απόψεις αρκετών ότι η νόσηση «είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και για αυτό την προτιμούν». 

Ειδικότερα για όσους έχουν νοσήσει, υπενθύμισε ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Αναφερόμενη στην ενισχυτική (τρίτη) δόση δήλωσε πως είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν. Σημείωσε τέλος ότι μελετάται η επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης. 

ΠΗΓΗ