ΕΦΚΑ: Από το φιάσκο με τις εκκρεμείς συντάξεις στην πρόσληψη συμβασιούχων…

ΕΦΚΑ: Από το φιάσκο με τις εκκρεμείς συντάξεις στην πρόσληψη συμβασιούχων…

Οι προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, έστω συμβασιούχων για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων, θεωρείται μονόδρομος καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις για κυρίες συντάξεις, ενώ στο Επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ μένουν προς διεκπεραίωση περισσότερες από 130.000 αίτησης.

Μετά από δυόμιση χρόνια παλινδρομιών και πρωτοφανούς κρατικής αβελτηρίας, και ενόσω αυξάνονται οι «ουρές» της ταλαιπωρίας στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός φέρεται να αποδέχεται εισηγήσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων προκειμένου να εκκαθαριστούν οι περισσότερες από 300.000 αιτήσεις για την λήψη κύριας σύνταξης, επικουρικής, εφάπαξ και μερισμάτων.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μόλις τώρα φαίνεται να έχει διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος. Αυτό συνέβη:

α/ Μέσα από τις δημοσκοπήσεις, όπου η ταλαιπωρία στον ΕΦΚΑ, η αδυναμία «κουμπώματος» των επιμέρους συστημάτων-συγχωνευομένων κλάδων και ταμείων και η γραφειοκρατία –ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης- αποτελούν τη σκληρή καθημερινότητα του πολίτη.

β/Το γεγονός ότι απαιτήθηκε, για δευτέρα φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο κ.Μητσοτάκης να εγκαινιάσει την… ψηφιακή σύνταξη και να εγκρίνει ένα ακόμη νομοσχέδιο για την «εύρυθμη» λειτουργία του ΕΦΚΑ.

γ/Την 12η αξιολόγηση και τις παρατηρήσεις των δανειστών για τα αυξημένα καθυστερούμενα (χρέη) του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.

Εργατολόγοι ή συμβασιούχοι;

Η συζήτηση για πρόσληψη 200-300 συμβασιούχων στον ΕΦΚΑ ώστε σε 6-8 μήνες να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεως γίνεται παράλληλα με την εμπλοκή των εργατολόγων (Δικηγόρων, Οικονομολόγων κ.α.) στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Διαδικασία που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Πόσο μάλιστα όταν με βάσει τις έως τώρα προβλέψεις, οι εκτός ΕΦΚΑ Δικηγόροι θα εκδίδουν συντάξεις, αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτές να καταβάλλονται χωρίς υπογραφή εντεταλμένου υπαλλήλου (του ΕΦΚΑ). Και αυτό γιατί οι υπάλληλοι του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορούν να υιοθετήσου την εργασία ενός ιδιώτη, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ιδία άποψη (μελέτη συνταξιοδοτικού φακέλου).

Υπό το φόβο πλέον ενός ακόμη φιάσκου με τις συντάξεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει προτάσεις για στελέχωση των υπηρεσιών έκδοσης των συντάξεων. Εξάλλου, ακόμη ηχούν στα αυτιά των ασφαλισμένων οι διαβεβαιώσεις του προηγούμενου υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2020, ότι η ψηφιακή σύνταξη θα βγαίνει σε μια ημέρα!

Οι προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, έστω συμβασιούχων για την εκκαθάρισε των εκκρεμοτήτων, θεωρείται μονόδρομος καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις για κυρίες συντάξεις, ενώ στο Επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ μένουν προς διεκπεραίωση περισσότερες από 130.000 αίτησης.

Την ίδια στιγμή από τον ΕΦΚΑ αναμένεται φέτος να φύγουν στη σύνταξη πάνω από 500 έμπειροι υπάλληλοι, ενώ στο τέλος του χρόνου οι εντεταλμένοι για την έκδοση των συντάξεων θα μειωθούν περίπου στα 600 άτομα.

Και αυτό το λίγο προσωπικό, εκτός των εκκρεμοτήτων και αιτήσεων που μένουν στοιβαγμένες εδώ και 3 ή 4 χρόνια, θα κληθούν να διεκπεραιώσουν και επιπλέον 200.000-210.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς το 2021 εξελίσσεται σε χρονιά μαζικής εξόδου από την εργασία. (Φόβοι για την πανδημία, ανεργία, χαμηλές αμοιβές που οδηγούν σε συρρίκνωση και του συντάξιμου μισθού –μέσος όρος αμοιβών από το 2002 και μέχρι την χρονιά συνταξιοδότηση-, αλλά και οι –αδικαιολόγητοι- φόβοι ότι με το νέο χρόνο ανατρέπονται τα παλαιά δεδομένα και χάνονται τα θεμελιωμένα όρια ηλικίας).

ΠΗΓΗ