Κίνα και Ρωσία ζητούν αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού

(Να γιατί δεν παρευρίσκονται «δια ζωσης»στην Ρώμη;)

Κοινό μέτωπο εκ του μακρόθεν υπέρ της αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολίων και της ίσης μεταχείρισης όλων των χωρών ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας έκαναν στη σύνοδο της G20 της Ρώμης ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες έκαναν παρέμβαση σχετικά με τη συνεργασία όσον αφορά την πανδημία, στη σύνοδο μέσω βιντεοσυνδέσεων, καθώς στη Ρώμη εκπροσωπούνται από ανώτατα στελέχη των κυβερνήσεών τους. Τα εμβόλια που παρασκευάζονται στις χώρες τους δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ενώ ούτε η Κίνα και η Ρωσία έχουν εγκρίνει για κατεπείγουσα χρήση τα εμβόλια που παράγονται σε χώρες της Δύσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης εμβολίων και επισήμανε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων. Δύο κινεζικά εμβόλια, ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, που επισήμανε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για έγκριση εμβολίων. «Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρουν τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως επισήμανε, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού. «Πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στον «αθέμιτο ανταγωνισμό, τον προστατευτισμό και το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Ντράγκι: «Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Χρειάζεται πολυμερής συνεργασία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και οικοδεσπότης της συνόδου της G20, Μάριο Ντράγκι, τόνισε γενικότερα την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη «αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή», ζητώντας «να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20».

O Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορονοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη διανομή των εμβολίων. «Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%», επισήμανε.

Πάντως, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο επόμενος στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022. Σημείωσε ότι η Ιταλία ως προεδρεύουσα της G20«εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη», ενώ αναφέρθηκε και στη δέσμευση φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

πηγη