Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να “βομβαρδιστεί” η Πολωνία

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να "βομβαρδιστεί η Πολωνία, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η αντιπαράθεση της Πολωνίας με την ΕΕ ώθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτήσει άμεσες ενέργειες για τη συμμόρφωση της Βαρσοβίας με τις πολιτικές των Βρυξελλών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε, στο πλαίσιο αυτό, την Κομισιόν επειδή απέτυχε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό κυρώσεων κατά κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν το κράτος δικαίου.

Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2020 δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε κράτη-μέλη που δεν συντάσσονται με τις αρχές της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι δήλωσε αναφορικά με την κατάθεση της μήνυσης, ότι «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις».

Η διαμάχη των Βρυξελλών με την συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει να κάνει με την παράλειψη αναστολής των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τους τομείς δικαιοδοσίας του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα, ότι η μεταρρύθμιση του πολωνικού Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για τη λήψη των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ