Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Γλασκώβη: Πιθανότητες και προσδοκίες

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Γλασκώβη: Πιθανότητες και προσδοκίες

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Γενεύη στα μέσα Ιουνίου, βλέπει σήμερα τον Μακρόν στην Ρώμη, ετοιμάζεται για την Τηλεδιάσκεψη Κορυφής με τον Σιτζιπιγκ και «πιθανόν» «προσδοκάται» να συναντηθεί με τον Ερντογάν την Δευτέρα.

Ο Ερντογάν ανακοινώνει στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο προεδρικό αεροσκάφος ότι είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γλασκώβης για την Κλιματική Αλλαγή.

Εν πτήση μαζί με τον Μπάιντεν προς την Ρώμη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σάλιβαν δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι περιμένει συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν στην Γλασκώβη την Δευτέρα.

Δεν έχω επιβεβαίωση, πρόσθεσε, αλλά αυτή είναι η παρούσα προσδοκία!

Οι λέξεις και οι διατυπώσεις των δύο πλευρών δηλώνουν από μόνες τους ότι η διεξαγωγή της συνάντησης θα είναι σίγουρη μόνον όταν προσέλθουν οι δύο συνομιλητές.
Σιγή ασυρμάτου επικρατεί ως προς την προετοιμασία της συνάντησης που αρχικά επρόκειτο να γίνει στη Ρώμη με κύριο ζητούμενο την Ατζέντα της.

Ο Ερντογάν έχει σπεύσει να προσδιορίσει και να οριοθετήσει την συνάντηση η οποία σε αντίστιξη με την εφ όλης της ύλης πρώτη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουνίου προαναγγέλλεται ότι θα έχει ως αντικείμενο το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 νέων και αναβάθμιση 80 παλαιών μαχητικών F-16.

Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι διπλό και επιχειρησιακό και πολιτικό.
Χωρίς την αγορά των F-35 μόνον μια συμφωνία για τα F-16 μπορεί να δώσει βάρος στην αποτρεπτική και παρεμβατική αξιοπιστία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όμως υπάρχει και η πολίτικη πλευρά καθώς επί της ουσίας ο Μπάιντεν καλείται να υπογράψει μια πώληση οπλικού συστήματος μεγάλης κλίμακας σε μια χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Τραμπ- Πομπέο.

Με άλλα λόγια ο Μπάιντεν καλείται από τον Ερντογάν να υιοθετήσει την στάση ότι έγινε – έγινε με τους S-400 ας κοιτάξουμε τώρα μπροστά…

Από την μεριά του ο Μπάιντεν μπορεί ανεξάρτητα από την Ατζέντα της συνάντησης να θέσει όλα τα διμερή θέματα από την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία , στην Λιβύη και τον Καύκασο μέχρι την εμπλοκή της τουρκικής κρατικής Τράπεζας HalkBank στην παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν μια υπόθεση που θα εκδικασθεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου αναμένεται να στοιχειοθετηθεί η εμπλοκή προσώπων από το άμεσο πολιτικό και οικογενειακό περιβάλλον του τούρκου Προέδρου.

Για ποιο λόγο να ανοίξει μια διαμάχη με το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των F-16 για να διευκολύνει έναν απρόβλεπτο ηγέτη ο οποίος περιπλέκει κάθε προσπάθεια επαναδιατύπωσης της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.
Σήμερα η μόνη βέβαιη προσδοκία από την συνάντηση για τον Ερντογάν είναι η ίδια η διεξαγωγή της.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Γενεύη στα μέσα Ιουνίου, βλέπει σήμερα τον Μακρόν στην Ρώμη, ετοιμάζεται για την Τηλεδιάσκεψη Κορυφής με τον Σιτζιπιγκ και «πιθανόν» «προσδοκάται» να συναντηθεί με τον Ερντογάν την Δευτέρα.
Με άλλα λόγια αν μη τι άλλο ο Ερντογάν μπορεί να ισχυρισθεί ότι διασφάλισε για την χώρα του αντιμετώπιση Μεγάλης Δύναμης που διεκδικεί μια γεωπολιτική αναβάθμιση ανάλογη με την συμμετοχή της στην Ομάδα των G-20.

Για να συνοψίσουμε ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αδυνατούν επί του παρόντος και για το ορατό μέλλον να συμφωνήσουν έναν συνολικό στρατηγικό συμβιβασμό δεν θέλουν περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων αλλά ούτε και να αναλάβουν το κόστος της περιφρούρησης του σημερινού Στάτους Κβο.

Οποια και αν είναι η έκβαση της συνάντησης στη Γλασκώβη είναι βέβαιο ο διμερής διάλογος κορυφής ΗΠΑ –Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς ορατά και χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα για την αμερικανική πλευρά.

ΠΗΓΗ