Το Έπος του 40: “Κερδίζουμε στον πόλεμο, χάνουμε στην ειρήνη”! Ο Ιστορικός Κ.Λαγός αφηγείται και εξηγεί(vid)

Ο καθηγητής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων Κώστας Λαγός και συγγραφέας -μαζί με τον Φ.Καρυανό- του καταπληκτικού βιβλίου “Η Μάχη του Μαραθώνα-Η ανατροπή” που μεταφράστηκε ήδη στα αγγλικά, μιλά για το Έπος του 40. Για την επέτειο της μεγάλης νίκης. Της τελευταίας μας μεγάλης νίκης… Η αυνέντευξη του έχει προβληθεί  στο Militaire.gr και είναι μάλλον χρήσιμο να τη θυμηθούμε.

Απαντά σ΄ όλα όσα ακόμη και σε τέτοια επέτειο μας “διχάζουν”. Ήταν ή δεν ήταν έτοιμη η Ελλάδα για τον πόλεμο; Τι ρόλο έπεαιξε ο Μεταξάς; Πόσο πραγματικά απείθαρχος ήταν ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Χ. Κατσιμήτρος; Γιατί πήγαιναν χαμογελώντας και γελώντας στο μέτωπο οι Έλληνες; Τι ήταν τελικά η 28η Οκτωβρίου;

Κι ακόμη απαντά στο υποθετικό ερώτημα τι θα είχε γίνει αν δεν είχαμε πει ΟΧΙ… Αποκαλύπτει τι απαντούν οι βετεράνοι εκείνου του πολέμου με τους οποίους έχει μιλήσει. Τι θα έκαναν αν ερχόταν πάλι η ίδια στιγμή ή αν μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να έχουν την επιλογή του ΟΧΙ ή της συνθηκολόγησης, γνωρίζοντας πια τι είχε ακολουθήσει.

Αποκαλύπτει περιστατικά από το μέτωπο. Ένα απ΄ αυτά με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη είναι συγκλονιστικό.

Ο Κώστας Λαγός όπως πάντα αφηγείται την ιστορία προκαλώντας ενδιαφέρον και είναι πάντα ειλικρινής ,έχοντας την ικανότητα να τη διαβάζει με ανοιχτό μυαλό.

Γι΄ αυτό και το συμπέρασμα του για το Έπος αλλά και όσα ακολούθησαν είναι πολύ σωστό: “Κερδίζουμε στον πόλεμο και χάνουμε στην ειρήνη. Είναι φοβερό…”

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης ο κ.Λαγός αναφέρεται σε μια συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Τενέα Κορινθίας. Μια ολόκληρη πόλη αποκαλύπτεται εκεί, αλλά εδώ στην Ελλάδα τα ΜΜΕ δεν έχουν δώσει και τόση μεγάλη σημασία. Ήρθαν πολλά κανάλια από το εξωτερικό ευτυχώς. Τα όσα λέει για την αρχαιολογική ανασκαφή είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

πηγη