Πότε θα αρχίσει η κυβέρνηση να σκέφτεται νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

Πότε θα αρχίσει η κυβέρνηση να σκέφτεται νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

Ο τρόμος από τη δυναμική του 4ου κύματος και η παράμετρος που θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και θα επιβληθούν νέα μέτρα.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να διατηρήσει τη χώρα και την οικονομία ανοικτή, χωρίς νέα μέτρα, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα οδηγεί σε μικρά, πλην ενδεικτικά, βήματα οπισθοχώρησης. Ενδεικτική είναι η απόφαση της μίας μετά την άλλη «κόκκινων» Περιφερειών να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες για αύριο μαθητικές παρελάσεις.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό μείγμα «μετάλλαξης Δ και γρίππης» και να επαναλαμβάνουν την ανάγκη εμβολιασμού.

«Το τέταρτο κύμα είναι εδώ και δείχνει επικίνδυνο. Η Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη κοκκινίσει και η πανδημία αρχίζει να κατεβαίνει», λένε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως έγραψε και χθες το ieidiseis.gr, οι αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας λαμβάνονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προφανή ανησυχία την καθημερινή επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα αλλά και την εικόνα απόλυτης χαλάρωσης που επικρατεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στηρίζει την πολιτική της όχι τόσο στα ημερήσια κρούσματα ή τον δείκτη θετικότητας αλλά στην εικόνα που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να βάλουμε ένα όριο, πέρα από το οποίο θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε αναπροσαρμογή της πολιτικής μας, αυτό είναι η κάλυψη 700 κλινών ΜΕΘ για Covid-19», εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι η μόνη περίπτωση να αναζητηθούν νέα περιοριστικά μέτρα, είναι αν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας φτάσουν σε επικίνδυνα όρια. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι νέοι ασθενείς Covid-19 προ διημέρου, και συγκεκριμένα την Τρίτη, κατέγραψαν ρεκόρ διμήνου με 380 διασωληνωμένους – η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, ανεμβολίαστοι. Στη Θεσσαλονίκη, οι ΜΕΘ είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και σε όλα τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης), υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεββάτια ΜΕΘ Covid.

Προς το παρόν, δεν συζητείται κανένα νέο μέτρο. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, τα κυβερνητικά στελέχη άκουσαν μάλλον με δυσθυμία την πρόταση «βόμβα» που έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για υποχρεωτικό self test και από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Πρόταση που έγινε στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας των ειδικών να στήσουν «αναχώματα» στο τέταρτο κύμα.

Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν συζητεί περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους, για πολλούς λόγους : Πρώτα απ όλα, γιατί αυτό θα έδινε το εντελώς λάθος σήμα προς τους ανεμβολίαστους, σε μία στιγμή που η επιχείρηση εμβολιασμού προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Και δεύτερον, και όχι άνευ σημασίας, διότι η πλειονότητα των εμβολιασμένων εκτιμάται ότι ανήκουν στο εκλογικό σώμα της ΝΔ.

ΠΗΓΗ