Η γενιά των ενοικιαστών, άπιαστο όνειρο η αγορά κατοικίας

Η γενιά των ενοικιαστών, άπιαστο όνειρο η αγορά κατοικίας

Άπιαστο όνειρο είναι για τους σημερινούς νέους η αγορά κατοικίας. Η πορεία των τιμών είναι ανοδική και θα συνεχίσει να είναι, σε αντίθεση με τους μισθούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αγορά κατοικίας από τους σημερινούς νέους.

Άπιαστο όνειρο είναι για τους σημερινούς νέους η αγορά κατοικίας. Η πορεία των τιμών είναι ανοδική και θα συνεχίσει να είναι, σε αντίθεση με τους μισθούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αγορά κατοικίας από τους σημερινούς νέους.

Οι αποδόσεις θα παραμείνουν θετικές και τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν θα περιλαμβάνουν όλες τις περιοχές και όλες τις κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες της 22ης Prodexpo που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Γιάννης Ξυλάς, Διευθύνων Σύμβουλος GEOAXIS ανέφερε επί της ουσίας όι οι νέοι σήμερα, ηλικίας 20-30 ετών, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι οι τιμές ακινήτων, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Όπως σημείωσε αναμένονται τα επόμενα χρόνια τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής και κατασκευής των κατοικιών, καθώς οι αξίες των ακινήτων αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό, σε σχέση με την άνοδο των μισθολογικών απολαβών. «Στην Ελλάδα την 20ετια 1998 – 2019 ο βασικός μισθός αποπληθωρισμένος (στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδος) έμεινε σταθερός ενώ η αξία των διαμερισμάτων αυξήθηκε 57%. Στην Μ. Βρετανία το ποσοστό της αύξησης των μισθών ήταν κατά 19% και των τιμών των ακινήτων 173%. Η σημερινή γενιά των Ελλήνων 20 με 30 ετών χρειάζεται 24 χρόνια για να αποκτήσει ένα σπίτι περίπου 60 τ.μ. με 2.000 ευρώ το τ.μ. όταν έχει απολαβές 16 χιλ. ετησίως και αποταμιεύει το ένα τρίτο, όταν στη Βέρνη της Ελβετίας με αξίες τριπλάσιες χρειάζεται 17 χρόνια. Το όνειρο της ιδιοκατοίκησης όλο και απομακρύνεται».

«Αναμένουμε ότι η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί και τα επόμενα 5- 7 χρόνια, έχοντας σαν δεδομένο ότι την προηγούμενη δεκαετία έως το 2018 οι τιμές είχαν πέσει πολύ. Οι αυξήσεις θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μεν και θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, με το κέντρο, τα νότια και τα βόρεια προάστια να πρωταγωνιστούν, ενώ σιγά σιγά προστίθενται και περιοχές του Πειραιά και κάποια ανατολικά προάστια», ανέφερε σχετικά ο κ. Κυριάκος Ξύδης, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties.

ΠΗΓΗ