Στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC τουλάχιστον το 10% της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ

Στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC, που το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε αθρόες εξαγορές στην Ελλάδα στον κλάδο των τροφίμων και της υγείας, ενώ απέκτησε και την Εθνική Ασφαλιστική, θα περάσει τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μετά την αύξησή του, που έχει εγκριθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οδηγώντας σε απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από τις πρώτες μέρες μετά τη γνωστοποίηση της αύξησης κεφαλαίου, υπέγραψε συμφωνία με τη Selath Holdings που θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της CVC ή θυγατρικών της να αποτελέσει «ακρογωνιαίο επενδυτή» («Συμφωνία Cornerstone»). 

Με βάση τους όρους της Συμφωνίας Cornerstone, η CVC έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για την αγορά μετοχών της ΔΕΗ που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με συνολική δέσμευση που δεν θα υπερβαίνει τα 395 εκατομμύρια ευρώ και υπό τον όρο ότι η τιμή των νέων μετοχών δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή. 

Βάσει της συμφωνίας η CVC θα έχει εγγύηση κατανομής μετοχών, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10,0% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου.  H CVC, ως «Cornerstone Επενδυτής», θα πάρει τις μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, ενώ έχει υποχρέωση διακράτησης των μετοχών μόνο για έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Ήδη από την ανακοίνωση προκύπτει ότι το μερίδιο του Δημοσίου στην ΔΕΗ (μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) περιορίζεται κατά τουλάχιστον 10%, δηλαδή στο 41% από το 51%, ενώ για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό και μέσω χρηματιστηρίου απομένει στην ουσία ένα 7% προς διάθεση, με όρους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, και εφόσον τηρηθεί πράγματι η δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή του 34%.

πηγη