Πέραμα: Η διαταγή στην ΕΛ.ΑΣ είναι ΔΙΑΤΑΓΗ ή μπαίνει σε…ψηφοφορία;

Η καταδίωξη των νεαρών με το κλεμμένο αυτοκίνητο στο Πέραμα με την τραγική κατάληξη και ο τρόπος που έδρασαν οι αστυνομικοί έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν θέλουμε και πολύ για να διχαστούμε…

Η ΕΛ.ΑΣ και η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει να δώσει απαντήσεις, ωστόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις ειδικών και μη προκύπτουν ερωτήματα που δεν μπορεί παρά να προβληματίσουν τους πολίτες. Τουλάχιστον όσους δεν θέλουν με το ζόρι να διχαστούν:

  • Σε  μία κατοικημένη περιοχή , 7 αστυνομικοί ρίχνουν 38 σφαίρες προσπαθώντας να ακινητοποιήσουν ένα όχημα που απειλεί τη ζωή τους. Προφανώς δεν τα πήγαν καλά, αφού αντί για το όχημα έχουμε έναν νεκρό κι έναν τραυματία και ο τρίτος καταδιωκόμενος τους ξέφυγε.
  • Τι θα συζητούσαμε σήμερα αν μία από τις 38 σφαίρες είχε τραυματίσει ή σκοτώσει κάποιον ανύποπτο πολίτη; Υπάρχει κι αυτή η ασφάλεια που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των αστυνομικών.
  • Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν ζητήθηκε από του αστυνομικούς να σταματήσουν την καταδίωξη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν άκουσαν τη διαταγή. Θα διαπιστωθεί αυτό από την έρευνα. Το ζήτημα όμως είναι άλλο και κατά τη γνώμη μας είναι σοβαρό: συνδικαλιστές της Αστυνομίας έχουν δημόσια αμφισβητήσει τη διαταγή με εκφράσεις πάρα πολύ βαριές, όπως «να το κλείσουμε το μαγαζί» και άλλα τέτοια! Η διαταγή είναι ΔΙΑΤΑΓΗ και πρέπει να εκτελείται, εκτός αν στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχει άλλο σύστημα διοίκησης! Αν η διαταγή είναι σωστή ή όχι υπάρχουν υποθέτουμε διαδικασίες για να ελεγχθεί και να αμφισβητηθεί η ορθότητα της κι αυτές οι διαδικασίες δεν περιλαμβάνουν τα τηλεοπτικά παράθυρα και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς! Που αλλού συμβαίνουν αυτά τα πράγματα χωρίς συνέπειες;
  • Συνδικαλιστές αστυνομικοί αντί να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους ζητώντας ακόμη περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει θέμα επαρκούς εκπαίδευσης! Δεν έχει φανεί αυτό από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στα οποία η αστυνομία έχει αρνητικά πρωταγωνιστήσει.
  • πηγη