Αγωνιούν για την πληρωμή των φόρων στην κυβέρνηση

Από την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαρτώνται τα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Κρίσιμες παράμετροι είναι ακόμη ο ρυθμός ανάπτυξης, τα ελλείμματα και η άνοδος των τιμών.

Τρία μεγάλα στοιχήματα στέλνουν το οικονομικό επιτελείο στην «ηλεκτρική καρέκλα» για τις επόμενες 70 ημέρες, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τα ελλείμματα, την πορεία των εσόδων στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη που θα καθορίσουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις και έκτακτα μερίσματα σε χαμηλόμισθους. Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η αγωνία για την ανταπόκριση των φορολογουμένων και επαγγελματιών στον λογαριασμό των υποχρεώσεων και αν θα συνεχιστεί η τάση μέρος των καταθέσεων που βρίσκεται στις τράπεζες να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Αναλυτικότερα:

ΑΕΠ: Σε υψηλότερη βάση μπαίνει ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη, με το τελευταίο σενάριο ανοδικής θεώρησης του ΑΕΠ να προβλέπει ταχύτητες ικανές να σπάσουν το φράγμα του 7% από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι προοπτικές που αποτυπώνονται στους πρόδρομους δείκτες προδιαγράφονται θετικές, ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν πετάνε στα σύννεφα εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία φοβούμενα τυχόν νέα πλήγματα στα «μοτέρ» της ανάπτυξης που θα προκαλέσουν το κύμα των ανατιμήσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου, βασικά καταναλωτικά προϊόντα και ο πληθωρισμός.

Η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι τόσο μεγάλη που έχουν μονίμως καρφωμένα τα βλέμματα στα μόνιτορ του παρατηρητηρίου των τιμών για παρεμβατικές κινήσεις ώστε να αποτραπούν αυξήσεις που θα σοκάρουν τους καταναλωτές και θα φρενάρουν την κατανάλωση. Αλλες συνιστώσες που θα κρίνουν το στοίχημα της μεγαλύτερης ανάπτυξης, με το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ να προεξοφλούν άλμα στη ζώνη του 8%, είναι η πορεία της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό και τις τελικές επιδόσεις της Ελλάδας σε επενδύσεις και εξαγωγές και φυσικά η πορεία της πανδημίας.

Προϋπολογισμός – κοινωνικό μέρισμα: Η συγκράτηση των ελλειμμάτων κάτω από τα 13,5 δισ. ευρώ φέτος είναι για το οικονομικό επιτελείο η δεύτερη μεγάλη πρόκληση. «Εχουμε σοβαρό έλλειμμα», αναγνώρισε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και αυτή η δήλωσή του αποδίδει πλήρως την τραγική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τον Σεπτέμβριο υπήρξε μια ανέλπιστη ένεση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ προς τα κρατικά ταμεία, η οποία ήταν αποτέλεσμα των φόρων κυρίως που εισπράχτηκαν (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) αλλά και των εσόδων που συγκεντρώθηκαν από τις ρυθμίσεις χρεών (80-100 εκατ. ευρώ). Η ένεση που ανακούφισε τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου βοήθησε τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία τον Σεπτέμβριο να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ και να κινητοποιήσουν μαζί με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σενάρια για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα είναι στοχευμένο και θα αφορά χαμηλόμισθους και υγειονομικούς.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς βρίσκεται όμως το πρωτογενές έλλειμμα των 6 δισ. ευρώ που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 (ο στόχος για φέτος προβλέπει 8,855 δισ. ευρώ) που δυσκολεύει την εξίσωση, ενώ αν προστεθούν και οι τόκοι των 4,3 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο μέγεθος οδηγείται πάνω από τα 10 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13,5 δισ. ευρώ. Στο Γενικό Λογιστήριο κρατούν μικρό καλάθι για το έκτακτο επίδομα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτό προς το παρόν αποτελεί πολιτική απόφαση καθώς πέρα από τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των δανειστών.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το βαρύ φορτίο των φόρων που θα πρέπει να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στο υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των υποχρεώσεων που θα καταλήξει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων με τα 109 δισ. ευρώ των οφειλών. Μόνο για τον Οκτώβριο ο φορο-λογαριασμός υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ ενώ τόσα περίπου πρέπει θα εισπραχτούν μέχρι το τέλος του χρόνου, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2022.

πηγη