Τί θα συνέβαινε εάν έφευγε από την εξουσία ο Ερντογάν…

Τί θα συνέβαινε εάν έφευγε από την εξουσία ο Ερντογάν..., Απόστολος Αποστολόπουλος

Οι ΗΠΑ θέλουν από καιρό να φύγει ο Ερντογάν. Στην Ουάσιγκτον, όπως και στην Αθήνα, νομίζουν ότι αν φύγει από τη μέση ο Σουλτάνος όλα θα διορθωθούν, θα ξαναγίνουν όπως ήταν παλιά, επί κεμαλιστών, ή σχεδόν. Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Οι Δυτικοί παραβλέπουν ότι ο πρόεδρος Οζάλ μιλούσε από τη δεκαετία του ’80 για μια Τουρκία από τη Βιέννη ως την Κίνα. Ο Ερντογάν δεν το ξέχασε, ούτε ασφαλώς οι όποιοι διάδοχοί του.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, ο Ερντογάν εδραιώθηκε. Έκτοτε οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει στα σχέδια ανατροπής του Σουλτάνου και ειρηνικά μέσα, τον οικονομικό πόλεμο και τις εκλογές. Έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην υγεία του. Το δεύτερο λάθος, ίσως χειρότερο, των ΗΠΑ (και της Αθήνας) είναι ότι υποθέτουν πως η ανατροπή Ερντογάν αν γίνει νόμιμα, με εκλογές, θα είναι ανώδυνη και ειρηνική, όπως σε κάθε δημοκρατική δυτική χώρα.

Αυτό, όμως, θα είναι μάλλον η πλέον απίθανη εξέλιξη. Διότι, και είναι το τρίτο λάθος αυτό, η Τουρκία δεν είναι δυτική χώρα και το καθεστώς, ο κρατικός και στρατιωτικός μηχανισμός, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, δεν είναι μια ομαλή συνέχεια του προηγούμενου, όπου πάλι κυβερνούσε ο Ερντογάν, αλλά ως κανονική εκλεγμένη πλειοψηφία. Μετά το πραξικόπημα το κράτος έχει αποκτήσει ένα ιδιότυπο “πολεμικό” χαρακτήρα, κυριαρχίας-άμυνας απέναντι στους εχθρούς της πατρίδας, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Η συνεχεια εδω