Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι λογαριασμοί ρεύματος σε εστίαση, φούρνους, ζαχαροπλαστεία

Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι λογαριασμοί ρεύματος σε εστίαση, φούρνους, ζαχαροπλαστεία

Μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βλέπουν οι επιχειρηματίες στην εστίαση, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία. Το νέο κύμα ακρίβειας.

Ζαλίζουν οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν αυτές τις μέρες επαγγελματίες τις εστίασης, βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατηγορίες καταστημάτων που πλήττονται άμεσα, είναι κυρίως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια που έχουν υψηλές καταναλώσεις. Η σύγκριση λογαριασμών ρεύματος από πέρυσι είναι αποκαλυπτική του μεγέθους των ανατιμήσεων που έγιναν και που θα συνεχιστούν.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» που δημοσιεύθηκε χθες, με πραγματικά παραδείγματα λογαριασμών που παραλαμβάνουν αυτό το μήνα επιχειρήσεις της Αχαΐας, αποκαλύπτει το μέγεθος της κρίσης με την οποία έρχονται αντιμέτωπες

Ο Δημήτρης Φάκαλος, επιχειρηματίας της εστίασης, είπε στην «Π» ότι καλείται να πληρώσει αύξηση κόστους 75% για αύξηση κατανάλωσης μόλις 6,35%! Η επιχείρηση Talks, με δύο καταστήματα καθημερινής λειτουργίας, ένα χώρο εκδηλώσεων και ένα εργαστήριο παρασκευής γευμάτων είχε το 2019 συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 73.000 ευρώ. Τώρα υπολογίζει ότι θα πληρώσει για την ίδια ετήσια κατανάλωση 123.000 ευρώ, δηλαδή 60.000 ευρώ παραπάνω! «Σε αυτό προσθέστε τους έμμεσους φόρους που είναι ποσοστιαίοι πάνω στον λογαριασμό και λόγω τις αύξησης του ρεύματος, εκτοξεύθηκαν! Και εκτοξεύθηκαν σε μια συγκυρία που λόγω μέτρων για τους ανεμβολίαστους, η εστίαση δουλεύει με 50%-70% λιγότερη πελατεία!»

Ο λογαριασμός ρεύματος Σεπτεμβρίου 2021 με ίδια κατανάλωση και τιμολόγηση, ήταν ακριβότερος κατά 226 ευρώ. Αιτία είναι οι φουσκωμένες «συμπληρωματικές χρεώσεις» κατά 230 ευρώ

Ο Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας, είπε στην «Π» ότι τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. «Πολλοί συνάδελφοι παίρνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τραβάνε τα μαλλιά τους. Το ντίζελ κίνησης που χρησιμοποιώ για τον φούρνο έχει φτάσει και αυτό στα ύψη με 1,50 ευρώ το λίτρο. Οι πρώτες ύλες, έχουν ανατιμηθεί και αυτές. Φυσικά θα υπάρξουν αυξήσεις στα προϊόντα, πλέον αυτών που έχουν ήδη γίνει» είπε ο κ. Ανδρεόπουλος.

Ο Αρης Τηλιγάδης, α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας – αρτοποιός στο Αίγιο, παρομοίασε στην «Π», με έμφραγμα, τη στιγμή που άνοιξε τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος στον φούρνο που διατηρεί. Από 1.400 ευρώ για κατανάλωση 10.800 Kwh, πήγε στα 3.270 ευρώ για κατανάλωση 11.200 Kwh τον επόμενο μήνα. «Ελα να κάνεις μετά κοστολόγιο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Κάποια στιγμή θα το κλείσουμε, γιατί δεν θα αντέχουμε άλλο» είπε με χαρακτηριστικό τρόπο ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ο αρτοποιός Αθανάσιος Ντούβας περιέγραψε και αυτός με γλαφυρό τρόπο στην «Π», την κατάσταση που επικρατεί με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες: «Εχουμε καεί. Τα άλευρα έχουν αυξηθεί από πέρυσι 50% με τέσσερις ανατιμήσεις. Η ζάχαρη 20%, τα αβγά 30 – 40%, τα ηλιέλαια 30% και τα σουσάμια 20%. Τώρα έχουμε αυξήσεις και στο ρεύμα 40 – 50%. Εχουμε τρελαθεί, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Ο εστιάτορας Σπύρος Στεργίου που λειτουργεί μια επίσης ενεργοβόρα επιχείρηση πρόσθεσε στην «Π», από την πλευρά του τα εξής: «Θεωρώ πως είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο, πράγμα το οποίο συμπαρασύρει μαζί με τα μεταφορικά και όλη την προμήθεια των πρώτων υλών και αγαθών σε τέτοια κόστη, που είναι αδύνατο να μετακυλιστούν στους τιμοκαταλόγους μας. Αυτό σημαίνει μηδενική κερδοφορία για τις ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις. Εάν δεν βρεθεί λύση, να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας από την πολιτεία, τότε μπορούμε να μιλάμε για στραγγαλισμό και για επικείμενη καταστροφή».

Ο αρτοποιός – ζαχαροπλάστης Κώστας Τηλιγάδης τονίζει στην «Π», ότι…«θα κλάψει κόσμος», αφού δεν είναι δυνατόν η ενέργεια, ως κοινωνικό αγαθό, να στερείται από τον επαγγελματία και το νοικοκυριό. «Να μην έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα για να δουλέψουμε ή για να ζεσταθούμε;». Ο Κώστας Τηλιγάδης θεωρεί υπεύθυνη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για την σημερινή κατάσταση. «Μας έλεγαν ότι θα είχαμε μείωση τιμών και αντ’ αυτού, βλέπουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και την ίδια στιγμή χαρίζουν πακτωλούς χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης και σβήνουν εκατ. ευρώ από μεγαλοεπιχειρηματίες».

πηγη