Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, συζήτησαν Χριστοδουλίδης Lavrov

By Cypriot Newsroom / Published on: October 21, 2021

Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, συζήτησαν Χριστοδουλίδης Lavrov

Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσήλωση τους σ’ αυτό συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κύπρου, στη Μόσχα.

Sergey Lavrov και Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισαν όπως θέσουν προς υλοποίηση τα δύο συμφωνηθέντα εγγράφα, και συγκεκριμένα το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022–2024 και η Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων.

Με το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι έθεσε επί τάπητος της παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ). Ενέργειες που συνεχίζονται πάρα τη ρητή τοποθέτηση του ΣΑ μέσα από την Προεδρική Δήλωση της 23 Ιουλίου για αντιστροφή των οποίων σχετικών με την Αμμόχωστο έκνομων αποφάσεων της Τουρκίας».

Υποστήριξε δε ότι «η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των Μελών του Συμβουλίου, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα Μόνιμα Μέλη του».

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ενημέρωσε «για την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες προκλητικές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη ότι «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διμερείς μας σχέσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας, και φυσικά για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Και τόνισε ότι «μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων στην οποία προβήκαμε, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο Υπουργό για τις προοπτικές ανάπτυξης τους σε συγκεκριμένους τομείς και σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού το επόμενο διάστημα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και με αφορμή την συμπλήρωση πολύ πρόσφατα έξι δεκαετιών διπλωματικών σχέσεων, που υπογράψαμε πριν από μερικά λεπτά δύο σημαντικά έγγραφα, τα οποία καταδεικνύουν την κοινή μας προσήλωσή στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων:

Το πρώτο από τα δύο είναι το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022–2024, που αποτελεί ανανέωση του Κοινού Προγράμματος Δράσης που ήταν σε ισχύ μέχρι πρότινος, ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των δύο χωρών και καθορίζει στην ουσία τους στόχους της συνεργασίας μας σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.

Το δεύτερο που υπογράψαμε, είναι η Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων, με τη οποία προκαθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες θα συνεργάζονται σε περιπτώσεις κρίσεων που θα καθιστούν απαραίτητη την εκκένωση πολιτών μας από τρίτες χώρες».

Επεσήμανε ακόμη ότι «με τον κ. Lavrov ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις, δυσκολίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή είναι κοινή η πεποίθηση μας ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε με επιτυχία να ανταπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε σημαντικές διεθνείς προκλήσεις. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος και επικοινωνία, καθώς αυτή είναι και η μόνη οδός για αντιμετώπιση των όποιων διαφωνιών ή/και διαφορετικών προσεγγίσεων. Με τον Sergey συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Ανταλλάξαμε μέσα από ένα ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, απόψεις και για άλλα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα. Το ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις είναι πως δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, πάντα στην βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και πάλι τον αγαπητό Υπουργό για τις πολύ εποικοδομητικές και ουσιαστικές συζητήσεις που είχαμε. Η επίσκεψη μου στη Μόσχα είναι η τρίτη από την ανάληψη των καθηκόντων μου, και ειλικρινά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας των λαών μας, καθώς και το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Αγαπητέ Sergey, ευχαριστώ ξανά για τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία».

Με τη σειρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογο του, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Μόσχα εντάσσεται στο πλαίσιο του εντατικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην Μόσχα. Η επίσκεψη σας αποτελεί συνέχεια του τακτικού, εντατικού διαλόγου μας για διμερείς και περιφερειακές καθώς και διεθνείς υποθέσεις», σημείωσε ο κ. Lavrov.

Υπενθύμισε ότι «είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη αλλά για ευνόητους λόγους, ήταν μικρής διάρκειας».

Σήμερα, συνέχισε ο Sergey Lavrov, «θα συζητήσουμε λεπτομερώς πώς υλοποιούνται οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών καθώς και άλλων Υπουργείων.

«Εκτιμούμε τις απόψεις σας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο σύνολο της», συμπλήρωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών./ibna

ΠΗΓΗ