Μαυροβούνιο: Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας

By Mladen Dragojlovic / Published on: October 21, 2021

Μαυροβούνιο: Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας

Με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας, η ειδική υπηρεσία της αστυνομίας συνέλαβε σήμερα τον Dejan Peruničić, πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (ANB).

Η ειδική κρατική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα κατά του Peruničić μετά τον εντοπισμό συσκευής υποκλοπής στο κτίριο της Εισαγγελίας την περασμένη εβδομάδα, η οποία, σύμφωνα με την ANB, είχε εγκατασταθεί κατά την περίοδο που ο Peruničić ήταν διευθυντής της μυστικής αστυνομίας. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν η συσκευή ήταν ενεργή και ποιος παρακολουθούσε τους εισαγγελείς.

Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Dejan Peruničić, και ο πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας, Srđa Pavičević, δικάζονται ήδη για παράνομη καταγραφή και παρακολούθηση πολλών ατόμων.

Με απόφαση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ποντγκόριτσα, Dragica Vuković, και σεβόμενοι την πρόταση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι κατηγορούμενοι Peruničić και Pavičević δικάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Την είδηση της σημερινής σύλληψης επιβεβαίωσε ο ειδικός εισαγγελέας Miroslav Turković, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ειδική Εισαγγελία του Κράτους (SDT) σχημάτισε δικογραφία με αφορμή την ανεύρεση συσκευής υποκλοπής στο γραφείο του επικεφαλής ειδικού εισαγγελέα (GST).

Ο Turković δήλωσε ότι η SDT σχημάτισε την υπόθεση με αφορμή την ανεύρεση τεχνικής συσκευής, η οποία πιθανολογείται ότι είναι συσκευή υποκλοπής, στο γραφείο του επικεφαλής ειδικού εισαγγελέα.

«Όταν λάβαμε αυτή την πληροφορία, διενεργήσαμε έρευνα, βρήκαμε τη συσκευή και στη συνέχεια διενεργήσαμε έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι αποδεικτικές ενέργειες και καθορίσαμε τον τόπο λήψης του σήματος. Βάσει αυτού, ένα άτομο του οποίου τα αρχικά είναι D.P. φυλακίζεται σήμερα ως ύποπτο για κατάχρηση της υπηρεσιακής του θέσης. Το πρόσωπο αυτό θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελία και θα προσδιοριστούν περαιτέρω στοιχεία και γεγονότα», δήλωσε ο Turković.

Ο επικεφαλής ειδικός εισαγγελέας Milivoje Katnić δήλωσε ότι θα προσδιοριστεί από πού προήλθαν οι ηχογραφήσεις που καταγράφηκαν μέσω της συσκευής και σε ποιον διαβιβάστηκαν.

Μιλώντας για τον θάνατο του πρώην αξιωματούχου της ANB Luka Bulatović, ο Katnić δήλωσε ότι «τα υπάρχοντα γεγονότα δείχνουν ότι, δυστυχώς, συνέβη αυτοκτονία, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος».

«Έχουμε περισσότερα στοιχεία που πρέπει να αναλύσουμε», δήλωσε ο Katnić.

Ο Katnić δήλωσε ότι προσδιορίζεται αν το γεγονός σχετίζεται με την παρακολούθηση του γραφείου της GST./ibna

ΠΗΓΗ