Αναζητούνται χώρες-προτεκτοράτα για την “Γαλάζια Πατρίδα”

Αναζητούνται χώρες-προτεκτοράτα για την "Γαλάζια Πατρίδα", Κώστας Βενιζέλος

Η εφαρμογή της Γαλάζιας Πατρίδας περνά από την υποταγή της Ελλάδας και της Κύπρου, τις οποίες η κατοχική Τουρκία θέλει να καταστήσει προτεκτοράτα της. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κάνει η Άγκυρα συνεχώς διά των ενεργειών της, κυρίως στη θάλασσα. Είναι προφανές πως μετά το “ήσυχο” καλοκαίρι αναμένεται “βαρυχειμωνιά” στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, καθώς η κατοχική δύναμη έχει δείξει τις προθέσεις της με την κλιμακούμενη ένταση.

Πρόκειται για μια τακτική που φλερτάρει με “θερμό επεισόδιο” και, με φόβητρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Η κατοχική Τουρκία αφού παρενόχλησε, στα ανατολικά της Κρήτης, διά ασυρμάτου το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, το οποίο φρόντισε να παρακολουθούν τουρκικές φρεγάτες, προχώρησε και ακύρωσε τις εργασίες του στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος ενεργεί εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδος και του Ισραήλ για μελέτες που αφορούν τον αγωγό East Med, και το όλο σχέδιο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα μείνει πιθανότατα στα χαρτιά, καθώς θεωρείται δαπανηρό αλλά και τεχνικά δύσκολο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ