ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο ανοίγματος με το βλέμμα σε ακρίβεια, μισθό, ΚΙΝΑΛ και πρόωρες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο ανοίγματος με το βλέμμα σε ακρίβεια, μισθό, ΚΙΝΑΛ και πρόωρες εκλογές

Με την κοινωνία παρούσα και το βλέμμα στο ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωρά στο 3ο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί τελικά το τριήμερο 24 – 27 Φλεβάρη.

Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου επικύρωσε την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι οι εσωκομματικές διαδικασίες, που γίνονται εκ παραλλήλου με τις καταιγιστικές εξελίξεις που μπορούν να αποβούν game changer στο Κίνημα Αλλαγής, να συνοδευθούν από μία σαφή εξωστρεφή λειτουργία του κόμματος – ενόσω προεξοφλείται νέα ραγδαία φθορά της κυβέρνησης από την πανδημία και κυρίως την κρίση ακρίβειας – και εκ νέου άνοιγμά του στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πορεία προς το Συνέδριο του Φλεβάρη ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει στραμμένο το βλέμμα του κόμματος στα προβλήματα της κοινωνίας, μετατρέποντας την προσυνεδριακή περίοδο σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο για την ενεργειακή φτώχεια, τον άσχημο χειμώνα που έρχεται και την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών. Εξού και οι δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες: Μία για πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ακρίβειας (μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα κλπ όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ) και κατάθεση πρότασης νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που θα αποτελεί και την «προμετωπίδα» της αντιπολιτευτικής τακτικής της Κουμουνδούρου εν μέσω δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω έκρηξης της ακρίβειας.

Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται πως ρίχνει ο κ. Τσίπρας στην προσπάθεια αμφίπλευρης διεύρυνσης, δείγματα της οποίας αναμένεται να δοθούν τόσο μέσα από τους προσκεκλημένους συνέδρους (μία πρωτοβουλία σε συνέχεια των προσκεκλημένων στις προγραμματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου πλήθος προσωπικοτήτων και επιστημόνων εμπλούτισαν την κατάρτιση του προγράμματος της αντιπολίτευσης) που θα είναι 100-150 προσωπικότητες από την κοινωνία και την τεχνοκρατία (για αυτό είχε προϊδεάσει ήδη από τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας) και θα εγκριθούν από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου όσο και μέσα από την ποσόστωση 20% για την ανάδειξη συνέδρων από τη διεύρυνση.

Τα δύο αυτά σημεία αποτέλεσαν και το μόνο σημείο τριβής στη συνεδρίαση του ΠΣ με ενστάσεις από στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα επικυρώθηκε ομόφωνα και σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis σε καλό κλίμα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, παρά τις χθεσινοβραδινές διαρροές που κυκλοφόρησαν σε φιλοκυβερνητικά Μέσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε με μία πλήρη βεντάλια πρωτοβουλιών, που εκτείνονται από τις τοπικές οργανώσεις και τον λαό και φτάνουν ως τη Βουλή και την επιδίωξη συγκρότησης μετώπων με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με μία επικεφαλίδα, θα μπορούσε κανείς να συγκεφαλαιώσει το πλέγμα προτάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως εξής: «Καμπάνια για την ακρίβεια, πρόταση νόμου για κατώτατο μισθό 800 ευρώ, 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις, Συνέδριο 24-27 Φλεβάρη».

Επόμενη στάση η ΚΕΑ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει «να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, που έδωσε έμφαση κυρίως στον «ποιοτικό μετασχηματισμό», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αναλυτικά, βάσει των ίδιων κομματικών πηγών, τα σημεία της εισήγησης Τσίπρα είναι τα εξής:

1. Τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, ανοιχτών στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών μας θέσεων για κάθε περιφέρεια.

2. Σύγκληση της Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο 23/10, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου καθώς και τη συγκρότηση:

– Της Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

– Της Επιτροπή Απόφασης

– Της Επιτροπή Καταστατικού

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε :

– Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.

-Από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις ΟΜ των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου.

-Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πραγματοποιηθεί στις 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Οι πρωτοβουλίες

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, στην αρχή της εισήγησής του, πως θέλει να ενισχυθεί ο εξωστρεφής χαρακτήρας της δράσης του κόμματος, ώστε να ενισχυθεί η «γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανώτατες κομματικές πηγές, στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας «πρότεινε για το επόμενο διάστημα τις εξής πολιτικές πρωτοβουλίες.

– Πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και τη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να επικοινωνήσουμε αναλυτικά και αδιαμεσολάβητα στους πολίτες τις θέσεις, τις διεκδικήσεις, δεσμεύσεις του κόμματος.

– Πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάθεση πρότασης νόμου για αύξησή του στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

– Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

– Συνέχεια της καμπάνιας εμβολιασμού που έχουμε ήδη αποφασίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι )».

πηγη