Παρέμβαση 19 CEO για την ενεργειακή κρίση – Ζητούν επιτάχυνση ΑΠΕ

Παρέμβαση 19 CEO για την ενεργειακή κρίση – Ζητούν επιτάχυνση ΑΠΕ

Με την ενεργειακή κρίση να χτυπά το «κόκκινο» δοκιμάζοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. αλλά και την εφαρμογή μέτρων από κράτη -μέλη που κινούνται στα όρια των συνθηκών της ελεύθερης αγορά οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας παρεμβαίνουν.

Το κάνουν 19 CEOs ισάριθμων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με επιστολή τους προς τους ηγέτες της Ε.Ε. και μάλιστα ένα περίπου 24ωρο πριν την πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 21 με 22 Οκτωβρίου. Μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής αγοράς, ανάμεσα τους και η ελληνική ΔΕΗ, στέλνουν σαφή μηνύματα προς πολιτικές ηγεσίες και βιομηχανίες αναφορικά με τα αίτια της πρόκλησης της ενεργειακής κρίσης αλλά και με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και ιδίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πρόκειται για τους CEOs των εταιριών: EDF, EDP, Enel, Verbund, Vattenfall, Axpo, Iberdrola, Ignitis Group, Latvenergo, Orsted, ΑΗΚ Κύπρου, SSE, Electrica, Fortum, Statkraft, ΔΕΗ, Slovenske Elektrarne, Enefit και HSE.

Η παρούσα κατάσταση

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των προαναφερόμενων επιχειρήσεων στην επιστολή τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπαινισσόμενοι σαφώς ότι οι υψηλές τιμές θα τρέχουν και το 2022: «Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά έφτασαν πρόσφατα σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες και πολιτικές συζητήσεις σε ολόκληρη την Ήπειρο. Για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να παραδοθούν το 2022, η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh έχει πλέον ξεπεραστεί» περιγράφουν.

Οι 19 αφού χαιρετίζουν την πρωτοβουλία συζήτησης του θέματος των υψηλών τιμών ενέργειας στη Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα αύριο 21 Οκτωβρίου, δηλώνουν ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως μια πραγματική και διαφοροποιημένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών».

Με την επιστολή τους υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά: «Ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας στους καταναλωτές δεν πρέπει να υποτιμάται» και ταυτόχρονα δεσμεύονται για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών από τα υψηλά επίπεδα των τιμών της ενέργειας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και της δίκαιης μετάβασης για όλους».

Τα βέλη

Οι μάνατζερς των ευρωπαϊκών εταιριών ασκούν σκληρή κριτική στην άσκηση πολιτικών από κράτη μέλη που έρχονται σε σύγκρουση με το ενωσιακό δίκαιο: «Ωστόσο, για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή προειδοποιούν έντονα για τη λήψη κοντόφθαλμων πολιτικών μέτρων που αντιβαίνουν στο νομικό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ. Θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους ενεργειακής μετάβασης της Πράσινης Συμφωνίας», επισημαίνουν, «βλάπτοντας μακροπρόθεσμα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Είναι ζωτικής σημασίας το ειδικό μέτρο που λαμβάνει κάθε κράτος μέλος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών να συμμορφώνεται πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως με το άρθρο 3 του κανονισμού και το άρθρο 5 της ευρωπαϊκής οδηγίας».

Ποιος ευθύνεται

Σαφής είναι και η θέση των 19 για τα αίτια της ενεργειακής κρίσης. Με τη θέση που λαμβάνουν, μέσω της επιστολής τους, απαντούν και στους επικριτές της ενεργειακής μετάβασης: « Η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις της τιμής των ορυκτών καυσίμων και όχι από την ίδια την ενεργειακή μετάβαση», αναφέρουν χαρακτηριστικά και ζητούν την επιτάχυνση της: «Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά. Πρέπει να μας παρακινήσει ώστε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι προσπάθειες αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον», υποδεικνύουν στους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Όχι στις παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στις όποιες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών: «Παρά τις συζητήσεις σχετικά με τη λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, η τρέχουσα τιμή χονδρικής αντικατοπτρίζει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης (π.χ. υψηλές τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται τελευταίοι στο σύστημα και απαιτούνται για την αντιστοίχιση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.). Πιστεύουμε ακράδαντα», υπογραμμίζουν ρητά οι 19, «ότι για τη βραχυπρόθεσμη βελτιστοποίηση, ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε ανταγωνιστικές οριακές τιμές εξασφαλίζει ασφαλή και οικονομικά αποδοτικό ενεργειακό εφοδιασμό της βιομηχανίας της ΕΕ και μεμονωμένων πολιτών».

Μάλιστα τα κορυφαία στελέχη των εταιριών θεωρούν ότι θα πρέπει να «συνεχιστεί η ολοκλήρωση των αγορών σε όλες τις χώρες, με όλες τις πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες». Με τον τρόπο αυτό όπως εκτιμούν «θα απορροφήσουμε καλύτερα τους κλυδωνισμούς των τιμών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

Πέντε προτάσεις

Οι 19 CEOs καταλήγουν την επιστολή τους με πέντε προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη μείωση της φορολογίας της ενέργειας, τη λήψη όλων των μέτρων για την πράσινη μετάβαση, την εφαρμογή πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας αλλά και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος:

1. Διαρθρωτική μείωση των φόρων και εισφορών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι φόροι και οι εισφορές, σύμφωνα με την επιστολή των 19 αντιπροσωπεύουν περίπου το 41% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα την τελευταία 10ετία έχουν αυξηθεί κατά 29%, όπως υποστηρίζουν.

Οι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτρική ενέργεια στις περισσότερες χώρες είναι υψηλότεροι από τους φόρους που πληρώνουν για άλλες μορφές ενέργειας. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της αναθεώρησης της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας. Η παρούσα έκδοση είναι προφανώς ξεπερασμένη, σχεδιάστηκε τον περασμένο αιώνα και υιοθετήθηκε το 2003.

2. Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια,

Για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της αγοράς και τις περισσότερες επιλογές στην κατανάλωση ενέργειας, οι μάνατζερς ζητούν τη συνέχιση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση των ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, οι αγορές θα παρέχουν στους συμμετέχοντες ευκαιρίες αντιστάθμισης για την παροχή σταθερής ενέργειας στη βιομηχανία και σε μεμονωμένους καταναλωτές.

«Η απελευθέρωση της ευελιξίας από την πλευρά της ζήτησης, ιδίως με τη χρήση της ενέργειας των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις των τιμών προσαρμόζοντας ανάλογα την κατανάλωσή τους, καθώς και βελτιώνοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού», περιγράφουν χαρακτηριστικά.

3. Επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια με ΑΠΕ και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού ζητούν να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με την ανάπτυξη ΑΠΕ και πηγών ενέργειας ουδέτερων ως προς τον άνθρακα για την αντιστάθμιση των ασταθών τιμών των ορυκτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα αέρια και τη σχετική έκθεση σε ευμετάβλητες τιμές φυσικού αερίου», συστήνουν οι 19 και εκφράζουν την πλήρη στήριξη τους «στη φιλοδοξία της Ευρ. Επιτροπής για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030». Παραθέτουν μάλιστα και τον δρόμο επίτευξης του στόχου: «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων και όλων των πηγών ενέργειας ουδέτερων ως προς τον άνθρακα, μαζί με αποδοτικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής, αποθήκευση ενέργειας και άλλες μορφές ευελιξίας. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να εξαλείψουμε τα αδειοδτικά εμπόδια».

4. Επιτάχυνση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης

Συμφωνούν, επίσης, με την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων της ενεργειακής αποδοτικότητας όπως προβλέπεται από τη δέσμη «FF55».

Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα κοινωνικά πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας ως την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας στην ενέργεια.

5. Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

Τέλος οι εκπρόσωποι των εταιριών της Ε.Ε. ζητούν μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων. «Ενώ ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς εξασφαλίζει την αποτελεσματική κατανομή των περιορισμένων πόρων βραχυπρόθεσμα, εντούτοις δεν θα οδηγήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Ως εκ τούτου, λένε, «όπου χρειάζεται, ζητούμε να προωθηθούν πρόσθετα μέσα αντιμετώπισης κινδύνων σε όλα τα χρονικά πλαίσια που θα επιτρέπουν επενδύσεις σε τεχνολογίες παραγωγής και πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον, σας καλούμε να δώσετε την προσοχή σας στις απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα»

Πηγή: energypress.gr

ΠΗΓΗ