Μπορέλ: Συμφωνήσαμε για έγγραφο με επιλογές κατά της Τουρκίας

Την κατάρτιση ενός εγγράφου επιλογών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για το πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών. Αυτό αποκάλυψε ο  Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.»

Όπως είπε ο Ζ. Μπορέλ, το καλοκαίρι, μέσω της δήλωσης του εκ μέρους των κρατών μελών, είχε ανακοινώσει πως αν συνεχίζονταν οι αρνητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, το Συμβούλιο θα ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν έγγραφο επιλογών.

Το έγγραφο αυτό εξήγησε, θα αναλύει την κατάσταση και θα καταγράφει τις επιλογές του Συμβουλίου για διάφορους τύπους μέτρων ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας. «Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση των ΥΠΕΞ, ο Ζ. Μπορέλ σημείωσε πως αναφέρθηκαν στις «απαράδεκτες παρενοχλήσεις» πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και πως όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως δική του άποψη είναι ότι η μόνη απάντηση είναι μια διαρκής λύση του κυπριακού στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και βασισμένη στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγη