Γαλλία: Εξετάζει μείωση των φόρων στα τιμολόγια του ρεύματος για 10 εκατ. νοικοκυριά

Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά που έχουν εγγραφεί στο φυσικό αέριο κι έρχεται να συμπληρώσει το πάγωμα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων φυσικού αερίου

Τη μείωση των φόρων στα τιμολόγια του ρεύματος εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια. Το περασμένο μήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε το πάγωμα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων φυσικού αερίου, μέτρο το οποίο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα να εξετάζεται τώρα η μείωση των φόρων στο λογαριασμό φυσικού αερίου από τις αρχές του επόμενου έτους.https://7eb1e9decc3fcd060de1e8cf50b75f94.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά που έχουν εγγραφεί στο φυσικό αέριο, δηλαδή 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, και όχι μόνο 5 εκατομμύρια συνδρομητές σε ρυθμιζόμενα τιμολόγια ή προσφορές που ευθυγραμμίζονται με αυτά τα τιμολόγια.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», μετριάζει ένας στην κυβέρνηση. Αυτό που είναι ήδη βέβαιο είναι ότι ο δημοσιονομικός μοχλός βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Μια τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση, στη διαδικασία ψηφοφορίας, επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μειώσει τον εσωτερικό φόρο στην κατανάλωση φυσικού αερίου (TICGN). Με 8,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 12% του λογαριασμού.

Η δέσμευση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων αερίου θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022, προβλέπει το σχέδιο. Εάν οι συνέπειες είναι απλές για τους πελάτες – καμία αύξηση για οκτώ μήνες -, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους προμηθευτές. Θα χάσουν πράγματι πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες σε υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές.

Σημαντικό μέτρο η μείωση φόρων

Μέρος του ελλείμματος θα αναπληρωθεί αργότερα. Το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει μια περίοδο «αναβάθμισης», η οποία μπορεί να παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές θα αυξηθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θα συνέβαινε κανονικά ή θα μειωθούν λιγότερο από το προγραμματισμένο.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, ειδικά εάν η πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που αναμένεται την άνοιξη, δεν υλοποιηθεί. Από τον φετινό χειμώνα, οι μικροί προμηθευτές κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους. Αρκετοί από αυτούς έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές τους, με κίνδυνο να χάσουν τους πελάτες τους.

Η μείωση της φορολογίας, θα επιτρέψει την αποδέσμευση της πίεσης εν μέρει και «διευκολύνει την επακόλουθη κάλυψη των τιμολογίων». Μένει να φανεί σε τι ποσοστό θα πέσει ο φόρος και τι θα κοστίσει αυτό στα δημόσια οικονομικά.

Αυτό το μέτρο θα είχε το πλεονέκτημα ότι θα ωφελήσει όλους τους συνδρομητές φυσικού αερίου, ακόμη και εκείνους που έχουν εγγραφεί σε προσφορές σταθερής τιμής και που δεν έχουν υποστεί αύξηση του λογαριασμού τους προς το παρόν. Η Επιτροπή συνιστά επίσης «ένα πρόσθετο σύστημα βοήθειας για τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα του παγώματος των φόρων». Ένα σημείο υπό μελέτη στα υπουργικά γραφεία.

Το έργο της ομάδας εργασίας παρακολουθείται και εξειδικεύεται από την Κυβερνητική Επιτροπή για την Εφοδιαστική, στην οποία και θα υποβάλλει τακτικές αναφορές προόδου των εργασιών της.

πηγη