Συμφωνία «λάστιχο» για αμερικανικές βάσεις…

Συμφωνία «λάστιχο» για αμερικανικές βάσεις…

Στον «αέρα» ο χρόνος διάρκειας της Συμφωνίας για τις Βάσεις αλλά και τα δεκαοκτώ «κρυφά» σημεία στην ελληνική επικράτεια που εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι αμερικανοί.

Η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ γνωστή και ως συμφωνία για τις Βάσεις αναμένεται να υπογραφεί αύριο στην Ουάσιγκτον από τους Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Πρόκειται για Συμφωνία «λάστιχο» καθώς δεν θα αποτυπώνεται με σαφήνεια η διάρκεια ισχύος αυτής καθώς και οι δράσεις που μπορούν να έχουν ανά την επικράτεια οι αμερικανικές δυνάμεις.

Αν και η MDCA φαίνεται να έχει πενταετή διάρκεια – σύμφωνα με πληροφορίες- θα παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της για άλλα πέντε χρόνια! Επομένως θα πρόκειται για δεκαετή ισχύ με βασικό επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν καλύτερο επενδυτικό προγραμματισμό για τις δράσεις τους επι της ελληνικής επικράτειας.

Στην MDCA προσδιορίζονται με σαφήνεια τέσσερα πεδία στάθμευσης (βάσεις) για τις αμερικανικές δυνάμεις στην (Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο.

Ωστόσο στην MDCA θα «φωτογραφίζονται», χωρίς να προσδιορίζονται, επιπλέον 18 πεδία που θα μπορούσαν να αναλάβουν δράσεις οι αμερικανικές δυνάμεις όπως ο Βόλος, η Ξάνθη, η Σκύρος, η Σαμοθράκη, νησιά του ανατολικού βόρειου και κεντρικού Αιγαίου. Οι δυο πλευρές συζητούν και για νησιωτικές Βάσεις καθώς και το ενδεχόμενο επέκτασης των ήδη υπαρχουσών με νέες υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και από τις δυο χώρες.

πηγη