Αυτόχειρες οι Ευρωπαίοι προκάλεσαν την ενεργειακή κρίση

Αυτόχειρες οι Ευρωπαίοι προκάλεσαν την ενεργειακή κρίση, Γιώργος Ηλιόπουλος

Η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίζεται από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως η χειρότερη στην αγορά ενέργειας με την τιμή ανά MWh να εκτοξεύεται στα 200 δολάρια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει μόνον το 15% των πωλήσεων, από την στιγμή που οι υπόλοιπες πωλήσεις διεξάγονται με βάση δεσμευτικά στις τιμές δωδεκάμηνα συμβόλαια από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο σε δραστικά χαμηλότερες τιμές, ελλοχεύουν τρομακτικοί κίνδυνοι.

Ο πλέον ορατός κίνδυνος απορρέει από το ότι χιλιάδες συμβόλαια αγοράς πρόκειται να ανανεωθούν με τεράστιες αυξήσεις στο επόμενο τρίμηνο, με δεδομένη την λήξη των προηγούμενων. Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου για τις παραδόσεις Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου έχει απογειωθεί στα 34 δολάρια ανά MΜBtu ή 1 Mcf και συγκρινόμενη με βάση το ενεργειακό της ισοδύναμο με το αργό πετρέλαιο, η τιμή αντιστοιχίζεται με 197 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η μέση τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιασθεί κατά το 2021.

Από την άλλη πλευρά τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν αυξηθεί κατά 1.000% από το 2017 και μόνον κατά την διάρκεια του 2021η αύξηση φθάνει το 200%. Το έμμεσο αυτό φορολογικό μέτρο συνεπάγεται πως οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ πρόκειται να συγκεντρώσουν συνολικά περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, επιβαρύνοντας το ενεργειακό κόστος και εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτά τα έκτακτα φορολογικά έσοδα επιβάλλεται να αξιοποιηθούν ώστε να αντισταθμισθεί η τεράστια αύξηση του κόστους των καταναλωτών και να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης στα μικρομεσαία στρώματα, τραυματίζοντας θανάσιμα τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η συνεχεια εδω