Ιταλία: Βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στο Green Pass για τον εμβολιασμό (videos)

People gather in Piazza del Popolo square during a protest, in Rome, Saturday, Oct. 9, 2021. Thousands of demonstrators protested Saturday in Rome against the COVID-19 health pass that Italian workers, both the public and private sectors, must display to access their workplaces from Oct. 15 under a government decree. (Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

«Μία από τις χειρότερες στιγμές ενός Σαββάτου βίας και αστικού πολέμου στο κέντρο της Ρώμης» γράφει η Corriere della Sera ,για τα επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο της Ιταλικής πρωτεύουσας μετά τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο υποχρεωτικό Green Pass για τον εμβολιασμό.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πιάτσα ντελ Πόπολο για να διαμαρτυρηθούν, αλλά στο τέλος της διαδήλωσης η αστυνομία συγκρούστηκε με περίπου 100 κουκουλοφόρους -στην πλειοψηφία τους ακροδεξιούς της Forza Nuova, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια  εναντίον των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους κουκουλοφόρους με αποτελεσμα στο κεντρο  της Ρώμης οι πολίτες να αναγκαστούν να αναζητούν καταφύγιο σε πολυκαταστήματα ή στους διαδρόμους των κτιρίων .

Στη διάρκεια των συγκρουσεων τραυματίστηκαν  αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές , ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις.

Η αστυνομία αναλύει επίσης να εκατοντάδες βίντεο , συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και εκείνα της βιντεοεπιτήρησης, για τον εντοπισμό των πρωταγωνιστών των επεισοδίων. Πολλοί προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα , ανάμεσά τους και ο  ηγέτης της Forza Nuova Τζουλιάνο Καστελίνο.

Διαδήλωση με παρόμοια αιτήματα έγινε και  στο Μιλάνο, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν 5.000 άτομα, με κάποια άτομα να προσπαθούν να καταλάβουν τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών για να αποκλείσουν τη διέλευση των αμαξοστοιχιών.

πηγη