Β-Ε: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά διεφθαρμένων πολιτών της Β-Ε

By Mladen Dragojlovic 

Β-Ε: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά διεφθαρμένων πολιτών της Β-Ε

Στις 4 Οκτωβρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Β-Ε Eric Nelson συναντήθηκε με τους πρέσβεις και άλλους εκπροσώπους των πρεσβειών της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουν εργαλεία, μεθόδους και βέλτιστες πρακτικές για την υποστήριξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους πολίτες της Β-Ε μέσω της απόδοσης ευθυνών στους διεφθαρμένους φορείς», αναφέρει η πρεσβεία σε δελτίο τύπου.

Προστίθεται ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο δεσμεύτηκε να αυξήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με ομοϊδεάτες εταίρους σχετικά με τις δραστηριότητες των διεφθαρμένων παραγόντων και να καταστήσει πιο δύσκολο για τους διεφθαρμένους παράγοντες της Β-Ε να πάρουν τα παράνομα κέρδη τους και να τα επενδύσουν στο εξωτερικό- να υπερασπιστεί τους πρωταθλητές κατά της διαφθοράς εντός της Β-Ε, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπαλλήλων, των δημοσιογράφων ερευνητών και της κοινωνίας των πολιτών- και να συνεχίσει τη δημόσια δέσμευση κατά της διαφθοράς και των αρνητικών επιπτώσεών της στη Β-Ε.

«Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να καταστήσει τους διεφθαρμένους φορείς υπόλογους, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγιεβο εφαρμόζει νέα μέτρα για την ακύρωση ή την άρνηση χορήγησης βίζας για ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς ή τουριστικούς σκοπούς σε άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς», καταλήγει το δελτίο τύπου.

Ο πρέσβης Nelson δήλωσε στο N1 TV ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται σαφές – η διαφθορά είναι πρόβλημα για την εθνική μας ασφάλεια, υπονομεύει τη δημοκρατία, είναι ενάντια στα επιχειρηματικά μας συμφέροντα, υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φτωχή ευημερία και την ασφάλεια, αποτελεί απειλή για τη χώρα μας, αποτελεί απειλή για κάθε χώρα. “Και η ύπαρξη διαφθοράς εκτός των ΗΠΑ αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ… Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά. Ένα από τα μέσα που διαθέτουμε είναι οι κυρώσεις. Οι πολίτες πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στους ηγέτες και αυτό το κάνουν στις εκλογές», δήλωσε ο Nelson.

Ερωτηθείς πότε μπορούν να αναμένονται οι κυρώσεις και σε ποιους θα επιβληθούν, ο πρέσβης Nelson δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να μιλήσει εκ των προτέρων για τις κυρώσεις που μπορεί να έρθουν από την Ουάσιγκτον».

«Δεν θα εκδώσουμε βίζες, επαγγελματικές ή τουριστικές σε διεφθαρμένους ανθρώπους που επιθυμούν να ταξιδέψουν ή να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, έχουμε αυτές τις εξουσίες στο πλαίσιο του μεταναστευτικού μας νόμου και ο νόμος αυτός υπήρχε πάντα, αλλά τώρα έχουμε δει ότι οι πληροφορίες που έχουμε για τη διαφθορά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα διεφθαρμένα άτομα, ότι δεν εκδίδονται βίζες για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πρόσθεσε ότι ο καθένας μπορεί να μπει σε αυτόν τον κατάλογο. «Δεν είμαι σε θέση, για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, να μιλήσω για αριθμούς ή ονόματα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για το πώς θα αυξήσουμε τις διαδικασίες μας, θα ενισχύσουμε τις διαδικασίες μας για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ από δυνητικά διεφθαρμένα άτομα και να προστατεύσουμε τη Β-Ε και να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της διαφθοράς που υπονομεύει τις προσπάθειές της», κατέληξε ο Nelson./ibna