Αντίποινα της Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία – Nέο σκηνικό έντασης με «όχημα» τους αλιείς!


ΗΤουρκία προχωρά σε αντίποινα προς την Ελλάδα για τη στρατηγική συμφωνία που σύναψε με τη Γαλλία, η οποία ενόχλησε αφάνταστα τον Ταγίπ Ερντογάν και όλο το τουρκικό «κονκλάβιο». Αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, αναβαθμίζοντας στη διπλωματική της ρητορική, το επιχείρημα περί μη αποστρατικοποίησής τους, με ελληνική υπαιτιότητα. Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα, είναι ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει, μέσω προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, να τεστάρει τα όρια της ελληνογαλλικής συμφωνίας, με απώτερο στόχο να την αποδυναμώσει στην πράξη.

Το πρώτο δείγμα των τουρκικών προθέσεων, ως μέρος των αντιποίνων για την ελληνογαλλική συμφωνία, διαφάνηκε με την επιστολή προς τον ΟΗΕ, όπου αμφισβητεί το καθεστώς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Με διπλωματικό «όχημα» τη στρατικοποίηση των νησιών, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα καταπατά τις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν αποστρατικοποίηση των νησιών και ως εκ τούτου-βάσει της «λογικής» του Διεθνούς Δικαίου- πρέπει να της αφαιρεθεί και το δικαίωμα κυριαρχίας επ’ αυτών.

Πρόκειται, προφανώς, για άλμα λογικής εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία όμως ποσώς ενδιαφέρεται για το αν οι απόψεις της συνάδουν με τη κοινή διπλωματική γλώσσα ή αποτελούν μονομερείς εκτιμήσεις χωρίς ουσιαστικό γεωιστορικό υπόβαθρο. Πλέον έχει εντάξει και μάλιστα σε προνομιακή θέση στην ατζέντα της, το ζήτημα των αποστρατικοποιημένων νησιών και μέσω αυτού κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των διεθνών συνθηκών. 

Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τουρκική ΑΟΖ και αλιείς

Σ’ αυτή την πρώτη φάση των προκλήσεων εντάσσεται και η επανεμφάνιση του «Ορουτς Ρέις» στην Κύπρο, και οι «κραυγές» Ακάρ και Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας. Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να μοιάζουν με προεόρτια, με την Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή, αναμένοντας ένα σφοδρό «κύμα» προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας το επόμενο διάστημα. Η Άγκυρα φέρεται διατεθειμένη να καλλιεργήσει ένα νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους τούρκους ψαράδες!

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία προτίθεται να οριοθετήσει ΑΟΖ-εννοείται μονομερώς, στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει-προφανώς αυθαιρέτως- την υφαλοκρηπίδα, για σκοπούς αλιείας! Με πρόσχημα τους τούρκους αλιείς, η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει τα παιχνίδια προκλήσεων στην περιοχή και να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας. Η αλιεία είναι το μέσον, αυτό που επιλέγει γι’ αυτή την περίοδο η Τουρκία, για να προβάλει τα «θέλω» της έναντι της Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, διότι ομιλούμε για τον απρόβλεπτο Ερντογάν, η Τουρκία να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση, αποστέλλοντας πλωτό γεωτρύπανο σε περιοχές όπου κινήθηκε παλαιότερα το «Ορούτς Ρέις». Τίποτα δεν αποκλείεται και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια.

πηγη