Ανεπαρκείς παρά την αύξησή τους οι επιδοτήσεις

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ =ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ!Η ουσιαστική βοηθεια στα νοικοκυριά(μείωση τιμών και ΦΠΑ), απέχει παρασάγγας!

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ενισχύσει το πακέτο 500 εκατ. ευρώ για ρεύμα, αέριο και θέρμανση ● Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης ● Στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ● Έκπτωση 15% στο αέριο μέσω ΔΕΠΑ

Νέα αυξημένα όρια και ποσά για το επίδομα θέρμανσης, με εξαίρεση τα ζευγάρια, και επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που ωχριούν μπροστά στις επιβαρύνσεις των νοικοκυριών, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Το πακέτο των παρεμβάσεων δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναθεωρηθεί, καθώς η επέλαση της ενεργειακής ακρίβειας συνεχίζεται, οπότε θα χρειαστεί νέο ισχυρότερο τείχος προστασίας για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους καταναλωτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπου το ράλι των τιμών στην ενέργεια ήταν ακόμη στην αρχή, το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 108,5% (!), το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%. Αυξήσεις τιμών είχαμε και στην υπόλοιπη αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών (7,8% σε ετήσια βάση στις μεταφορές, 4,7% στη στέγαση, 3,1% στον κλάδο της διατροφής), γεγονός που ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις οδηγώντας τον τιμάριθμο σε ταχύτητες 2,2% τον Σεπτέμβριο από 1,9% τον Αύγουστο.

Μειωμένη κάλυψη

Το σπιράλ της ακρίβειας θα έχει συνέχεια και είναι άγνωστο εάν τα 18 ευρώ της επιδότησης ανά μηνιαίο λογαριασμό στο ηλεκτρικό ρεύμα θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 35 ευρώ. Στα συν είναι το γεγονός ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά από ένα-δυο μήνες, καθώς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει «προίκα» 450 εκατ. ευρώ, αρκεί βέβαια να μην είναι αργά και τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν καεί από το ηλεκτροσόκ των αυξήσεων στο ρεύμα.

Μειωμένης κάλυψης είναι και το μέτρο για την απορρόφηση του 15% των αυξήσεων στο φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΠΑ, τη στιγμή που η τιμή του καυσίμου στις αγορές ενέργειας ίπταται πάνω από το 100%.

Στο επίδομα θέρμανσης, το κονδύλι από τα 84 εκατ. ευρώ πέρυσι ανεβαίνει στα 168 εκατ. ευρώ φέτος, με το ελάχιστο ύψος της επιδότησης να αυξάνει από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ, μετά τη διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Για τα ζευγάρια χωρίς παιδί, τα εισοδηματικά όρια παραμένουν παγωμένα στα 20.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα ο χάρτης με το κόστος και τα μέτρα έχει ως εξής:

  1. Ηλεκτρικό ρεύμα (326 εκατ. ευρώ): Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 ευρώ στα 18 ευρώ τον μήνα. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες τον μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης αυξάνει στα 326 εκατ. ευρώ.
  2. Φυσικό αέριο: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση τουλάχιστον 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να τη μετακυλήσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Ωστόσο δεν υπήρξε περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «η οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους ιδιώτες παρόχους».
  3. Επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα (168 εκατ. ευρώ) για 1 εκατ. δικαιούχους: Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ από 650 ευρώ. Έτσι, στο κέντρο της Αθήνας για μια οικογένεια με δυο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει από 114 ευρώ πέρυσι σε 181 ευρώ φέτος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το επίδομα θα ανέλθει από 188 ευρώ πέρυσι σε 299 ευρώ φέτος, στην Κοζάνη θα ανέλθει από 295 ευρώ πέρυσι σε 469 ευρώ φέτος και στη Φλώρινα από 312 ευρώ πέρυσι σε 496 ευρώ φέτος.

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τον άγαμο σε 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο παραμένουν στα 20.000 ευρώ ενώ για κάθε παιδί το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Με βάση τα παραπάνω το εισοδηματικό όριο για οικογένεια με δυο παιδιά διαμορφώνεται στα 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία παιδιά αναπροσαρμόζεται στα 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ. Αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας από 130.000 ευρώ για τον άγαμο στα 180.000 ευρώ και από 250.000 ευρώ για τους έγγαμους στα 300.000 ευρώ. Η διαδικασία και οι ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και την πληρωμή του επιδόματος στους δικαιούχους θα εξειδικευτούν μέσα στον Οκτώβριο με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.

Η αντιπολίτευση

■ «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με τεχνάσματα και όχι με την ουσιαστική στήριξη που έχει ανάγκη η κοινωνία», αναφέρουν σχολιάζοντας τα μέτρα οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου, Φάμελλος και Χαρίτσης. Η κυβέρνηση σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, «τα λιγότερα από 500 εκατ. που ανακοινώθηκαν για ηλεκτρισμό και θέρμανση -όταν μόνο η επιβάρυνση από το ρεύμα υπολογίζεται σε 1 δισ. μέχρι τον Μάρτιο- δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν την τεράστια απώλεια εισοδήματος των πολιτών», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους.

■ Ανεπαρκή και προσωρινά χαρακτήρισε τα μέτρα το Κίνημα Αλλαγής, που τονίζει ότι, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απαιτείται μείωση των φόρων στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού.

■ Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να υπάρξει πραγματικά ακύρωση των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος.

ΠΗΓΗ