Κοινωνικό μέρισμα και επιδότηση στους λογαριασμούς – Τα σενάρια και τα οριστικά μέτρα

Κοινωνικό μέρισμα και επιδότηση στους λογαριασμούς - Τα σενάρια και τα οριστικά μέτρα

Κοινωνικό μέρισμα για το 2021 και επιδότηση τους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα δεδομένα, ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα προϊόντα.

Κοινωνικό μέρισμα και επίδομα για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις νέες ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει (Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ) ότι θα υπάρξει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος περίπου 9 ευρώ το μήνα.

Τώρα αυτό το ποσό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. Έτσι η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις, ενώ στο βάθος υπάρχει το κοινωνικό μέρισμα 2021.

Πιο αναλυτικά: Σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης – που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες. Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ακόμη ότι είναι υπό συζήτηση η διαμόρφωση μηχανισμού επιστροφής του οφέλους που προκύπτει από τη συμμετοχή των φθηνότερων μονάδων ΑΠΕ στην αγορά, με πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος αυτό προκύπτει επειδή οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας είναι τώρα χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικά:

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021, κάθε μεγαβατώρα «πράσινης» ενέργειας που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβές μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς.

Ωστόσο η άμεση εφαρμογή του μηχανισμού εξαρτάται και από τις τεχνικές δυνατότητες υλοποίησής του στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) και θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται εισηγήσεις για κοινωνικό μέρισμα 2021 σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται διάφορα σενάρια, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμη κάτι. Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια «έξτρα» δέσμη μέτρων, που μπορεί να μπει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά θα κριθούν από τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, που θεωρείται σίγουρο μεν ότι θα κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό αλλά το ζητούμενο είναι το εύρος.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με την επικρατέστερη δεξαμενή δικαιούχων να προέρχονται από τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το έκτακτο δώρο να αφορά και άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων είναι και η πλέον αδικημένη, καθώς είναι αυτή που δεν έλαβε αναδρομικά το 2020 και εξαιρέθηκε καθώς τότε πληρώθηκαν μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

πηγη