Καθυστερημένο πακέτο 500 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει εκ των υστέρων τις απώλειες των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια με επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και με διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Τριπλό δίχτυ προστασίας απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια επιχειρεί εκ των υστέρων να στήσει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας σήμερα πακέτο μέτρων άνω των 500 εκατ. ευρώ που προβλέπει επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης. Το πακέτο, που έλαβε την έγκριση των θεσμών και οριστικοποιήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, βάζει μέσα στο παιγνίδι και τη ΔΕΠΑ, η οποία θα απορροφήσει το 25% των αυξήσεων στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές.

Μάλιστα ένα πιο προοδευτικό σενάριο που βρέθηκε πάνω στο τραπέζι με τους δανειστές προέβλεπε έκπτωση 25% για μη δικαιούχους του επιδόματος φυσικού αερίου και 43% για όσους πληρούν τα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια, καθώς θα υπάρξει παράλληλη ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ούτως ή άλλως επιδοτεί το φυσικό αέριο αλλά και άλλες μορφές ενέργειας (ξύλα, πέλετ κ.λπ.).

Σε αυτό το πλαίσιο το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης διπλασιάζεται στα 200 εκατ. ευρώ από 95 εκατ. ευρώ (το αρχικό ήταν 80 εκατ. ευρώ) με παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο οι δικαιούχοι να φτάσουν το ένα εκατομμύριο από 700.000 που επωφελούνται σήμερα από το μέτρο.

Με το κύμα ακρίβειας να φουσκώνει μέρα με τη μέρα και να απειλεί με ισχυρά πλήγματα τα εισοδήματα αναθεωρήθηκε και ο αρχικός σχεδιασμός για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με αύξηση των κρατικών κονδυλίων στα 300 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ με τα αντισταθμιστικά μέτρα για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας προβλέπει τα εξής:

1. Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 50%. Συγκεκριμένα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, θα φτάσει τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρακτικά στα 15-18 ευρώ τον μήνα θα είναι η έκπτωση στον λογαριασμό αντί 9 ευρώ που είχε ανακοινωθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει το σχετικό κονδύλι μέσω του ταμείου που θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος από τα 150 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ ή στα 400 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

2. Επίδομα θέρμανσης: το κονδύλι της επιδότησης αυξάνει στα 200 εκατ. ευρώ, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων με περισσότερους καταναλωτές από το φυσικό αέριο. Πέρσι επιδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά με φυσικό αέριο, ενώ στόχος φέτος είναι για πολύ περισσότερα λόγω της διεύρυνσης έως και 30% των εισοδηματικών κριτηρίων. Εκτιμάται ότι η επιδότηση για πετρέλαιο-φυσικό αέριο θα καλύψει το 75% των νοικοκυριών, καθώς τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως εξής:

■ Εως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

■ Εως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

■ Εως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, ενώ από πέρσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

3. Επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου: το σχέδιο προβλέπει απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 25% των αυξήσεων στο ρεύμα.

πηγη