ΔΕΗ: Νέος μεγαλομέτοχος η CVC Capital – Γίνεται εταίρος του Δημοσίου


*(Προχθές είχε βρεθεί πάλι στο προσκήνιο  της δημοσιότητας, με την είδηση ότι προσέλαβε την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη ως επικεφαλής του τμήματος σχέσεων με τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό (investors relation manager)

Το αμερικανικό private equity fund CVC Capital που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας εξαγοράσει πλειάδα εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia, νοσοκομεία “Υγεία”, Metropolitan, Μητέρα, Ιασώ General κλπ) θα είναι  ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ και εταίρος του Δημοσίου στον εθνικό ενεργειακό φορέα.

Θα αποκτήσει περίπου 10% των μετοχών της εταιρείας συμμετέχοντας στην ΑΜΚ στη θέση του Δημοσίου, το οποίο δεν θα μετάσχει, ή θα πάρει μόνον όσες μετοχές χρειασθούν για να μην πέσει το ποσοστό του κάτω από 33,4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η CVC Capital θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο μοναδικός μεγαλοεπενδυτής στην ΑΜΚ, καθώς από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους διεθνείς επενδυτές κανένας δεν εξεδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει με πάνω από 5%.Υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στην ΑΜΚ ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Με το 10% που θα αποκτήσει, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ΔΕΗ και κατά πάσα πιθανότατα θα εκπροσωπείται στο ΔΣ της εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι το πολυεθνικών συμφερόντων private equity fund είχε ενδιαφερθεί να εξαγοράσει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η οικονομική προσφορά του ήταν πολύ χαμηλότερη της αυστραλιανής Macquarie, στην οποία τελικά περιήλθε το πακέτο μετοχών.

Προχθές είχε βρεθεί πάλι στο προσκήνιο  της δημοσιότητας, με την είδηση ότι προσέλαβε την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη ως επικεφαλής του τμήματος σχέσεων με τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό (investors relation manager).

πηγη