Οι εκλογικές δαπάνες του προϋπολογισμού: Τι θα πάρουν ιδιώτες, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Οι εκλογικές δαπάνες του προϋπολογισμού: Τι θα πάρουν ιδιώτες, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Ήδη με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση υπόσχεται «προσαρμογή» σχεδόν 12 δις, ένα κολοσσιαίο ποσό το οποίο δεν «μαζεύεται» (μόνο) με την οικονομική μεγέθυνση (ΑΕΠ).

Η ακρίβεια, η καθήλωση -αν όχι οι συνεχείς μειώσεις- μισθών και συντάξεων για δέκα και πλέον χρόνια, αλλά και οι… προεκλογικές ανάγκες θέτουν επιτακτικά θέμα αυξήσεων.

Ωστόσο, η δημοσιονομική ευχέρεια κάποιων αναπροσαρμογών υπάρχει μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε τα κονδύλια να εγγραφούν στην φετινή, χαμένη έτσι κι αλλιώς, χρήση. Καθώς δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, ενώ ήδη οι δαπάνες έχουν ξεφύγει λόγω πανδημίας, ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν τεράστια υστέρηση (λόγω covid, αλλά και πολιτικής… τόνωσης της φοροδιαφυγής).

Ωστόσο, πλέον οι πρόωρες εκλογές δεν μπορεί να προκηρυχθούν (λόγω χειμώνα και covid) πριν την άνοιξη του 2022. Και ο νέος προϋπολογισμός (2022) πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ή, έστω, με ένα μικρό έλλειμμα…

Ήδη με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση υπόσχεται «προσαρμογή» σχεδόν 12 δις, ένα κολοσσιαίο ποσό το οποίο δεν «μαζεύεται» (μόνο) με την οικονομική μεγέθυνση (ΑΕΠ).

Όποτε, δημιουργείται χάσμα μεταξύ δυνατοτήτων του προϋπολογισμού το 2022 και των εκλογικών αναγκών.

Ως προς του μισθούς του ιδιωτικού τομέα η προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης για «αύξηση» 2% από τον Ιανουάριο του 2022 (ο βασικός μισθός από 650 € μεικτά να φτάσει στα 663), είναι πλέον έωλη. Πολύ σύντομα, ίσως και στις αρχές του νέου χρόνου, το υπουργείο Εργασίας θα προκαλέσει και νέα συζήτηση (απόψεις επιστημονικών φορών και κοινωνικών εταίρων) προκειμένου να προχωρήσει σε… βελτίωση την εξαγγελίας.

Οι συνταξιούχοι

Αναφορικά με τις συντάξεις, ειδικά για όσες αθροιστικά (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.α.) κινούνται κάτω των 1.000 € (μεικτά), κατηγορία που αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου των συνταξιούχων και δεν έλαβαν ούτε αναδρομικά, ίσως την «λύση» δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακόμη και εντός του μήνα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για τα αναδρομικά των Δώρων της περιόδου 2015-16, δικαιώνοντας τουλάχιστον όσους προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και με αγωγές ζητούν την καταβολή 800 ευρώ στο καθένα (200 € για επίδομα καλοκαιριού και 400 € για Δώρο Χριστουγέννων 2015 και 200 € για Δώρο Πάσχα 2016). Κάτι που μπορεί η κυβέρνηση να το γενικεύσει στο σύνολο των συνταξιούχων καταβάλλοντας περί το τέλος του έτους περί τα 2,1 δις ευρώ. Φυσικά εγγράφοντας τα στον προϋπολογισμό του 2021…

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει ένα ποσό στους χαμηλοσυνταξιούχους όπως, εξάλλου, και σε όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 € και πήραν κάποια ποσά αναδρομικών στα τέλη του 2019, καθώς και μέσα στο καλοκαίρι (όσοι είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, κυρίως οι συνταξιοδοτηθέντες μετά το 2018-19).

Οι μικρομεσαίοι

Ωστόσο, η εν λόγω επιστροφή χρημάτων, μάλλον είναι πρώιμη, εν σχέσει με τις πολιτικές εξελίξεις, οπότε δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες εγκαίρως, ακόμη και προς τα τέλη Μαρτίου. Η φθορά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ.Μητσοτάκη, η ακρίβεια η οποία σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα έχει πρωτοφανή χαρακτηριστικά και θα διαρκέσει και πέραν της άνοιξης, δεν επιτρέπουν όχι μόνο την εξάντληση της τετραετίας, αλλά ούτε υπομονή ολίγων μηνών, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να απορροφηθούν κάποια κονδύλια (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης). Μια εξέλιξη που θα έδινε αφορμή για προπαγάνδα, αφού χρήματα στην πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να διοχετευτούν. Καθώς όλα τα ποσά θα διαχυθούν μέσω τραπεζών και το 96,5% των εταιρειών (770.000 από ένα σύνολο 800.000 νομικών προσώπων) είναι αποκλεισμένο από τα πιστωτικά ιδρύματα (κόκκινα δάνεια, χρέη ή υπερδανεισμένα).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Τα μόνα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι προς τους δημοσίους υπαλλήλους εν είδει σεμιναρίων και απογευματινής επιμόρφωσης με αφορμή την περίφημη ψηφιοποίηση. Εξάλλου, αυτός είναι ο τομέας ο οποίος, με βάσει τον σχεδιασμό, θα απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια από τις κοινοτικές μεταβιβάσεις

πηγη